logo

Viorel Cibotaru: Așa-numitele slogane geopolitice se folosesc în mod demagogic


https://www.ipn.md/index.php/ro/viorel-cibotaru-asa-numitele-slogane-geopolitice-se-folosesc-in-mod-demagogic-7978_1035113.html

Geopolitica, în calitate de știință, astăzi este mai puțin profesată și este asociată mai mult cu termeni ca populism, partide politice care trec printr-o criză, manipulare a opiniei publice prin informații plasate în context greșit, dar și altele. De foarte multe ori așa-numitele slogane geopolitice se folosesc într-un mod demagogic în context politic. De această părere este președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, participant la dezbaterile publice cu tema: „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Liderul liberal-democrat a menționat că în prezent, în mare parte, preocupările partidelor nu sunt axate pe formularea unor soluții pentru problemele stringente ale oamenilor, ci mai mult pe termeni geopolitici. În viziunea sa, este vorba mai mult despre o pistă publicistică, decât academică și reală. Potrivit lui Viorel Cibotaru, în mare parte, alegătorii fie de stânga, fie de dreapta, se orientează spre probleme locale. Elitele, însă încearcă să soluționeze aceste probleme, dar în context geopolitic. Potrivit lui, la modul ideal, ar fi cazul să fie aplicate modalități de a vorbi cu oameni fără noțiuni de vectori Vest - Est, pentru ca să se reușească apropierea de realități și evitarea manipulării și a populismului.

Președintele PLDM a menționat că deși este un stat post-sovietic, post-comunist, Republica Moldova este un nou stat independent. Este un stat cu toate actele în regulă, dar un stat post-conflict cu probleme serioase, originea cărora nu este doar interioară, dar și exterioară. Politicianul s-a referit la staționarea ilegală a trupelor, care aparțin unui stat străin. Potrivit lui, din acest punct de vedere Republica Moldova nu este doar un subiect, dar și un obiect al dreptului internațional.

Pe de altă parte, Republica Moldova beneficiază pe deplin de dreptul său de a fi un subiect internațional și în Organizația Națiunilor Unite și în deferite formate, inclusiv în formatul relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică. În opinia sa, acest lucru nu este unul de neglijat, mai ales când vine vorba de profilul statului. „Totodată, există și un alt profil – stat falit – în care democrația eșuează”, a spus el.

„Deseori se confundă această cooperare internațională, conlucrare sau conviețuire. Nimeni, nici din Washington, nici din Bruxelles, nici din București, nici din Ucraina, nici din Moscova nu o să ne facă politica noastră internă, nu o să ne ajute sau nu o să ne împiedice să soluționăm problemele oamenilor. Orice încercare de a spune „mâna Moscovei”, sau „mâna Washingtonului”, sau „mâna Bucureștiului” este manipulare, demagogie și dezinformare”, a opinat Viorel Cibotaru.

Dezbaterile publice „Genele geopolitice” ale moldovenilor: între mit și realitate”, constituie ediția a 73-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.