logo

Viorel Chivriga: Criza exporturilor de fructe este cauzată și de diplomația economică pasivă și va fi greu de soluționat


https://www.ipn.md/index.php/ro/viorel-chivriga-criza-exporturilor-de-fructe-este-cauzata-si-8004_1088983.html

Din cauza războiului ruso-ucrainean, Republica Moldova se confruntă cu problema exporturilor de fructe, ceea ce afectează nu doar agenții economici, dar și un număr mare de angajați, împreună cu familiile lor. De această părere este expertul în politici economice „IDIS Viitorul” Viorel Chivriga. „Eu aș vrea foarte mult ca merele să plece la export sau pe piață, măcar jumătate din stocurile existente acum, dar asta cred că este foarte greu de realizat”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică Dilema exporturilor de fructe moldovenești: spre Est sau/și spre Vest?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Viorel Chivriga a spus că Republica Moldova nu poate să mizeze pe realizarea unor exporturi înspre Uniunea Europeană, în contextul concurenții existente pe plan internațional. „
Trebuie să înțelegem că sunt legități economice. Dacă ești competitiv și mai bun ca cel din Polonia, ai să demonstrezi. Dacă n-ai capacități, nu vei intra pe altă piață decât în cea din Republica Moldova. În plus, este vorba de unele produse care nu au acces pe piața europeană”, a menționat Viorel Chivriga.

Potrivit lui, situația creată reprezintă un risc sporit și trezește mai multe întrebări. Expertul a punctat că subvenționarea activităților economice riscante din agricultură reprezintă un lucru nerațional. „Până acum, eu nu înțeleg cum poți să subvenționezi, să dai bani de la bugetul de stat, pe care îi iei de la contribuabili, ca să subvenționezi niște direcții foarte riscante, îndeosebi mă refer la înființarea unor livezi cu niște soiuri producția cărora nu va ajunge pe o piață stabilă. Totodată, nu trebuie să uităm de echipamente care costă enorm. Pentru această trebuie să răspundă cineva”, a subliniat expertul în politici economice „IDIS Viitorul”.

El a explicat de ce nu este potrivită ideea privind majorarea terenurilor pentru cultivarea cerealelor în calitate de soluție pentru criza din domeniul producerii și exportării merelor: „Cerealele nu pot ocupa circa 60% din suprafețele arabile din Republica Moldova. Țara noastră are nevoie de o agricultură de performanță, iar aceasta înseamnă existența mai multor produse categorii de autohtone și implementarea tehnologiilor noi”.

Referindu-se la pașii concreți în soluționarea „crizei merelor” și măsurile întreprinse de către stat, expertul a menționat că „efortul trebuie să fie triplat”. Deși autoritățile dispută deja de câteva decenii despre reprezentanții economici de la ambasade, aceștia încă nu au apărut în vizor, de la începutul crizei”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene trebuie să facă ordine și în listele cu consulii onorifici care trebuie să lucreze și cu operatorii economici. La rândul lor, operatorii economici din alte state pot să ajute Republica Moldova. Dar, mai întâi, noi trebuie să facem ordine în țara noastră, unde produsele de origine moldovenească sunt în proporție de până aproape de 40%, restul sunt produse de import”, a menționat Viorel Chivriga. Expertul a reiterat că o soluție reușită în acest sens ar fi livrarea produselor de origine vegetală și animalieră autohtone în grădinițele și școlile din Republica Moldova.

Dezbaterea publică la tema „Dilema exporturilor de fructe moldovenești: spre Est sau/și spre Vest?”, organizată de IPN, a fost ediția a 234-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.