logo

Violeta Ivanov propune indemnizații unice la reîntoarcerea în țară


https://www.ipn.md/index.php/ro/violeta-ivanov-propune-indemnizatii-unice-la-reintoarcerea-in-tara-8008_1077091.html

Candidata Partidului Politic Șor la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, propune în programul său electoral acordarea indemnizații unice pentru cetățenii care revin în țară de peste hotare. Candidata mai propune facilități fiscale și la angajare în câmpul muncii, scutiri la plata serviciilor comunale și poliță de asigurare medicală gratuită, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Violeta Ivanov a declarat că este vorba despre componenta „Diaspora” din programul său electoral „Moldova-2024”. Potrivit ei, o bună parte din prevederile planului au fost testate la Orhei, unde de câțiva ani funcționează cu succes un program la nivel local.

„Propunem la nivel național indemnizații unice la revenirea în patrie, echivalente cu câte trei salarii minime garantate în sectorul real. Indemnizații lunare pentru cei care nu se pot încadra în câmpul muncii, facilităţi fiscale şi vamale cum ar fi scutirea de plată a impozitului pe venit, compensarea cheltuielilor legate de închirierea spațiului locativ pe o perioadă de maximum șase luni, poliță medicală gratuită în primul an”, a subliniat Violeta Ivanov.

În opinia sa, întreaga clasă politică trebuie să susțină acest plan, care trebuie să devină unul prioritar, inclusiv pentru viitorul președinte. „Majoritatea politicienilor și partidelor își amintesc de diasporă doar în perioada campaniilor electorale, le promit marea și sarea, iar apoi, după ce le obțin votul, uită de ei. Nu este și cazul formațiunii noastre, care, așa cum știți depune eforturi pentru a-i ajuta pe moldovenii care muncesc peste hotare”, a menționat candidata.

„La Orhei am reușit să readucem câteva sute de familii. Da, nu e mult, dar închipuiți-vă că aducem câteva sute de familii în fiecare localitate”, a mai menționat Violeta Ivanov.