logo

Violeta Gașițoi: Societatea poate obține o schimbare prin presiune asupra guvernanților


https://www.ipn.md/index.php/ro/violeta-gasitoi-societatea-poate-obtine-o-schimbare-prin-presiune-7978_1075840.html

„În Republica Moldova nu se vorbește despre probleme. Nu vorbesc nici avocații, nici magistrații, nu vorbesc nici procurorii. Și de unde ar putea să vorbească omul simplu, cărui îi este frică. Fiecare așteaptă și vrea ca alții să vorbească pentru el. Or, cu cât mai multă lume va vorbi, cu atât mai curând ar putea fi produsă o schimbare spre bine în țară”. De această părere este avocata și experta în apărarea drepturilor omului, Violeta Gașițoi. Într-un interviu video pentru IPN, avocata a declarat că prin presiuni asupra guvernanților, societatea poate obține o viață mai bună.

„Am avut foarte multe cazuri când mulți apelau la mine, eu fiind în State și îmi spuneau că „Uite, Violeta, ce încălcări, ce ilegalități fac instituțiile respective, nu ai vrea să vorbești despre aceasta?”. Ei, cine sunt eu și de ce eu trebuie să vorbesc? Eu nu sunt martorul acestor încălcări, voi sunteți martorii acestor încălcări, respectiv, voi și trebuie să vorbiți. Aceasta este tot de ce este nevoie. Și cu cât mai mulți vom vorbi, cu atât poate vom face mai repede o schimbare”, a menționat avocata, care de câțiva ani este stabilită în Statele Unite ale Americii.

În opinia sa, această situație se trage dintr-un anumit model de educație: „Asta nouă nu ne trebuie, Guvernul, statul își face chestiile lor care nu ne privesc pe noi”. „Și atunci când auzim de un caz unde se încalcă drepturile fundamentale ale omului, cumva societatea noastră reacționează în felul următor: „ei, asta nu ne privește, e problema vecinului și nu a mea, asta e problema nu știu cui”. Fără să se gândească la faptul că astăzi este problema vecinului, dar mâine poate să mă atingă și pe mine. Iată de aici începe – toți purtăm o anumită vină, pentru că nu vorbim despre aceste probleme, pentru că nu ieșim cu proteste în masă ca să arătăm guvernanților că noi vedem ceea ce fac ei și nu noi suntem angajații guvernanților, dar ei sunt angajații noștri, noi îi plătim, deci, noi trebuie să cerem”, susține Violeta Gașițoi.

Potrivit ei, în statele cu tradiții democratice, atunci când se încalcă drepturile fundamentale ale unui cetățean simplu și se face public cazul, societatea iese la proteste. „Prin proteste, prin manifestarea dezacordului societății cu acțiunile guvernanților, în America s-au schimbat foarte multe legi. Legile aici se schimbă, în funcție de presiunea societății în cele mai dese cazuri. Și nu că așa au vrut guvernanții, dar prin presiunea societății”, a notat experta.

Violeta Gașițoi afirmă că modificările la legislație au loc prioritar atunci când se schimbă guvernarea. „De exemplu, dacă e să analizăm Legea cu privire la procuratură, o să constatăm că această lege a fost modificată ori de câte ori s-a schimbat guvernarea. Dacă o să mai analizăm mai adânc, începând de la autorii modificării acestei legi, o să vedem că modificările au fost făcute pentru anumite interese – ca să poată candida în funcția de procuror general, de exemplu, cineva din anturajul actualei guvernări sau guvernării trecute. Deci, modificările s-au făcut prin ajustare, zic eu, la interesele unui candidat cu interese, al unui partid sau al unei guvernări. Exact așa se întâmplă peste tot”, explica avocata.

Potrivit ei, despre ce reforme poate fi vorba, dacă legea nu se modifică în interesul societății sau să aducă un beneficiu societății, dar se modifică în interesul guvernării. Și anume pentru ca anumite persoane să se țină cât mai mulți ani în funcție sau ca să poată să fie promovată o anumită candidatură într-o funcție publică sau într-o funcție cheie în stat. „Aceasta nu este reformă, aceasta este o ilegalitate învelită printr-o lege. Exact aceasta a fost și recent. Pentru că noi toți am sperat că odată cu schimbarea guvernării, cu alegerile noi, vom avea reforme și am crezut, am fost foarte activă la alegeri. Am crezut că aducând o forță nouă în Guvern, aducând o forță nouă în Parlament, noi am sperat că vom aduce și oameni competenți. Nu, nu a fost să fie. Noi am ajuns în momentul în care au procedat ca și precedentele guverne, cu modificări de lege pentru ajustarea la interesele personale”, a mai spus Violeta Gașițoi.
---

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Varianta video poate fi văzută
aici.