Violarea dreptului la liberă organizare sau asociere sindicală nu va fi pedepsită
https://www.ipn.md/index.php/ro/violarea-dreptului-la-libera-organizare-sau-asociere-sindicala-nu-va-fi-pedepsit-7967_959910.html
Proiectul unei legi, care prevedea modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului cu privire la contravenţiile administrative în vederea stabilirii unor pedepse pentru violarea dreptului la liberă organizare sau asociere sindicală şi pentru încălcarea legislaţiei cu privire la sindicate a fost respins de către deputaţii comunişti din Parlamentul R. Moldova. Proiectul a fost înaintat din partea deputaţilor Partidului Democrat.
Proiectul stabilea o amendă în mărime de la 200 la 400 de unităţi convenţionale sau detenţie de până la 2 ani pentru violarea respectivului drept, prin încălcarea legii sindicatelor, sau altor acte normative privind sindicatele. Pentru aceeaşi acţiune, săvârşită în circumstanţe agravante, iniţiativa prevedea pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 8 ani. De asemenea, proiectul presupunea şi introducerea în Codul cu privire la contravenţiile administrative a unui articol, care stipula că încălcarea de către persoanele cu funcţii de răspundere a legislaţiei în vigoare, cu scopul îngrădirii drepturilor şi garanţiilor ce ţin de activitatea sindicatelor, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 75 până la 150 de unităţi convenţionale.
Deputatul Dumitru Ivanov, unul din autorii proiectului a declarat în plenul Parlamentului că legislaţia în vigoare prevede atragerea la răspundere pentru încălcările enumerate, dar nu prevede cadrul juridic care ar asigura tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Din lipsa cadrului legal necesar, stipulările în acest sens nu pot fi realizate, a spus el. Aceasta, potrivit lui Ivanov, provoacă dificultăţi esenţiale în aplicarea legislaţiei cu privire la sindicate, precum şi altor acte legislative.
Pe de altă parte, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisie juridice, pentru numiri şi imunităţi, a declarat că actualul Cod penal prevede răspunderea penală pentru încălcările descrise în proiect şi nu este necesară introducerea unui articol nou în acest sens. „În ceea ce priveşte propunerea de a introduce un nou articol în Codul cu privire la contravenţiile administrative, acesta este stipulat în linii generale, ceea ce nu va permite determinarea aspectului obiectiv şi subiectiv al respectivei contravenţii”, a constatat preşedintele comisiei parlamentare de profil.
Prin votul deputaţilor comunişti, proiectul a fost respins.