logo

Viitura artificială de primăvară e necesară pentru funcţionarea ecosistemelor râurilor, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/viitura-artificiala-de-primavara-e-necesara-pentru-functionarea-ecosistemelor-7967_1080500.html

Fiecare an este caracterizat de o situație hidrologică şi climatică specifică, care trebuie să fie luată în consideraţie în procesul elaborării hidrografului viiturii artificiale de primăvară, cu scopul de a imita viitura naturală a râului Nistru. Acest lucru este absolut necesar pentru funcţionarea ecosistemelor râurilor, explică directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombițki, membru al Grupului de lucru Planificare şi Management al Bazinului Hidrografic Nistru al Comisiei Nistrene.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Trombiţki a menționat că primăvara e perioada reproducerii peştilor şi a păsărilor de baltă, în special din zonele umede ale Nistrului. Partea de jos a Nistrului este cea mai productivă din punct de vedere biologic şi are cea mai bogată biodiversitate.

Ilya Trombiţki a menţionat că membrii Grupului de lucru (care este moldo-ucrainean) depun efort pentru a negocia cu echipa din Ucraina volumele de apă care trebuie să fie stocate în lacul de acumulare de la barajul Dnestrovsk. La fel, se discută graficul viiturii ecologice, care trebuie planificat astfel ca să se ia în consideraţie interesele diferitor specii de peşti şi păsări din lunca fluviului Nistru. Ilya Trombiţki  spune că în anul 2020 nu au fost condiții favorabile pentru realizarea viiturii ecologice de primăvară, pe când în anul curent se prezintă o situație hidrologică mult mai bună.

Ana Jeleapov, preşedintă a Grupului de lucru, a precizat că acesta are printre responsabilități elaborarea și implementarea planului de gestionare a fluviului Nistru, pentru ambele sectoare: atât pe partea din Moldova, cât și din Ucraina. Elaborarea propunerilor privind viitura ecologică de primăvară. De asemenea, elaborarea recomandărilor pentru perfecționarea Regulamentului de Exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, dezvoltarea Sistemului Geoinformațional și a Atlasului bazinului hidrografic Nistru, evaluarea stării hidrologice și hidromorfologice a fluviului şi participarea comună la diferite evenimente ce țin de domeniul apei și fluviului Nistru.

Planul de Gestionare a fluviului Nistru a fost aprobat în 2017, pentru o perioadă de şase ani. „Elementul esențial al Planului este programul de măsuri. În cadrul ciclului I, acest program se axează pe perfecționarea cadrului juridic și informațional în domeniul apelor, dar și pe creșterea capacităților și a conștientizării și informării publicului cu privire la starea apelor, precum și pe protecția și restabilirea ecosistemelor naturale, prevenirea și reducerea progresivă a poluării apelor de suprafață și subterane. Evident, o mare parte din măsuri a fost realizată, alte măsuri sunt în proces de realizare, însă un alt set de măsuri necesită fonduri, dar și timp mai mare pentru a fi implementate”, a spus Ana Jeleapov.

Ana Jeleapov a afirmat că se află în fază de finalizare Programul strategic de acțiuni pentru întreg bazinul hidrografic Nistru, pentru perioada 2021-2035. Documentul are menirea de a consolida cooperarea transfrontalieră a Moldovei și Ucrainei, prin întocmirea unor direcții strategice, obiective specifice, măsuri și acțiuni în vederea îmbunătățirea stării apelor din bazinul hidrografic Nistru. Direcțiile strategice se referă la reducerea poluării apelor din surse punctiforme și difuze și cu plastic precum și prevenirea poluării accidentale și managementul batalurilor cu reziduuri chimice; îmbunătățirea statutului și potențialului hidromorfologic al corpurilor de apă de suprafață şi protecția și prevenirea degradării apelor de suprafață și subterane.

„Se formează o platformă masivă pentru colaborarea moldo-ucraineană pe diferite teme, aspecte și direcții. La implementarea setului de măsuri pot participa organizații guvernamentale și non-guvernamentale, instituții științifice, asociații, universități, societatea civilă și fiecare cine consideră importantă protecția resurselor de apă. Îndemnăm la colaborare eficientă în domeniul apei”, a completat Ana Jeleapov.