Viitorii preşedinţi ai R. Moldova vor fi purta la ceremonii de importanţă un colan de 150 mii de lei
https://www.ipn.md/index.php/ro/viitorii-presedinti-ai-r-moldova-vor-fi-purta-la-ceremonii-7965_973821.html
Viitorii preşedinţi ai R. Moldova vor purta la învestitură un colan de argint poleit cu aur şi împodobit cu pietre preţioase, în valoare de circa 150 mii de lei. Un proiect de lege, aprobat de Parlament luni, 2 februarie, prevede instituirea acestui însemn, care urmează să înlocuiască eşarfa prezidenţială tricoloră, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul de lege este iniţiativă a trei deputaţi din Partidul Comuniştilor. Anatolie Zagorodnâi, unul dintre autori, a comunicat în plenul Parlamentului că instituirea noului însemn „va asigura o reprezentare exterioară adecvată a puterii de stat exercitate de către preşedintele R. Moldova şi a locului acestuia în ierarhia autorităţilor publice”. „Însemne prezidenţiale similare deţin majoritatea şefilor de stat. Ele se poartă în cadrul unor ceremonii şi acţiuni de protocol de importanţă deosebită”, a spus Zagorodnâi.
Potrivit proiectului, „Colanul preşedintelui R. Moldova” va fi compus dintr-un lanţ şi însemnul „Ordinul Republicii" broşând peste o stea cu 8 raze piramidoforme, de argint, fiecare dintre ele avînd câte 8 zircoane pe axă şi un rubin la vârf. Steaua broşează peste o cunună de laur, de aur, care, la rândul ei, broşează peste o altă stea cu 16 raze compusă din raze-fascicule de aur alternând cu raze piramidoforme de argint, se spune în proiect. Diametrul însemnului este de 120 mm.
Lanţul este de argint, suflat cu aur, şi constituit din verigi oval-orizontale pe mijlocul cărora broşează câte un crin dublu, alternând cu verigi ce repetă Stema de Stat a R. Moldova, acvila şi accesoriile căreia sunt de aur. Veriga centrală este compusă dintr-o cunună din frunze de stejar, în relief, de argint, peste care broşează un buzdugan şi o spadă încrucişate, de aur, şi având în punctul de intersecţie un diamant. Lungimea lanţului este de 850 mm. De veriga centrală atârnă însemnul colanului, se mai spune în proiect.
Anatolie Zagorodnâi a precizat că schiţa colanului, elaborată de către pictorul Semion Odainic, care a conceput şi colanul primarului municipiului Chişinău, a fost aprobată de Comisia Naţională pentru Heraldică. Colanul va fi fabricat la uzina de bijuterii „Giuvaer” şi nu va costa mai mult de 150 mii lei, a spus deputatul.