Victor Stepaniuc susţine că manualele de Istorie a Românilor conţin neadevăruri şi promovează „conceptul urii”
https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-stepaniuc-sustine-ca-manualele-de-istorie-a-romanilor-contin-7965_961616.html
Manualele de istorie a românilor au fost respinse nu atât de comunitatea pedagogică, cât de structurile Consiliului Europei, „din cauza neobiectivităţii, a conceptului urii care era promovat, precum şi din cauza neadevărului conţinut în ele”. „Fiecare persoană îşi punea întrebarea: ce fel de istorie a românilor într-un stat moldovenesc contemporan?!”, a declarat deputatul comunist Victor Stepaniuc, preşedintele Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă.
Stepaniuc a declarat că toată critica adusă manualului de istorie integrată, de clasa a noua, este „nefondată”. În opinia sa, totalitarismul comunist este prezentat „mai dur” decât cel fascist. Stepaniuc a mai spus că oponenţii acestor manuale sunt deranjaţi de faptul că, pentru prima dată, este respinsă ideologia românismului, nefiind promovată o altă ideologie, ci „ideea naţional-statală moldovenească”, aşa cum procedează şi manualele din alte state. Deputatul a mai declarat că toate şcolile din republică lucrează în baza noilor manuale şi este un fals absolut că unele şcoli ar refuza să le implementeze în procesul de învăţământ.
„Trebuie să recunoaştem că, probabil, aceste manuale, în special – cel de clasa a noua, conţin şi unele lacune, dar profesorii pot înainta propuneri pentru înlăturarea acestora”, a conchis Victor Stepaniuc.
Declaraţia deputatului comunist a provocat nemulţumirea unui şir de deputaţi din opoziţie. Spicherul Marian Lupu a refuzat, însă, să le ofere cuvântul, menţionând că regulamentul nu prevede dreptul la replică, dacă în declaraţie nu a fost vizată o persoană concretă.
Istoria integrată a fost introdusă obligatoriu în programa de învăţământ începând cu 1 septembrie curent. Această decizie a provocat nemulţumirea şi protestul unor profesori, elevi, ONG-uri şi formaţiuni politice. Asociaţia Istoricilor din Moldova a anunţat că va iniţia, din 11 octombrie, acţiuni de protest împotriva acestei decizii, care vor fi susţinute şi de alte organizaţii neguvernamentale şi politice.