logo

Victor Stepaniuc: “Insuficienţa unui potenţial pedagogic calificat este o bătaie de cap a guvernării şi a universităţilor”


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-stepaniuc-insuficienta-unui-potential-pedagogic-calificat-este-o-bataie-d-7965_959285.html

Insuficienţa unui potenţial pedagogic calificat în instituţiile de învăţământ superior din Moldova este, potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, tineret, sport şi mijloace de informare în masă, Victor Stepaniuc, “o durere de cap a statului şi a multor universităţi”. Parlamentarul a făcut această declaraţie în cadrul unei mesei rotunde cu tema “Procesele integrării europene şi problemele calităţii învăţământului”, care a avut loc vineri, 12 mai. Masa rotundă a avut loc în cadrul lucrărilor expoziţiei republicane specializate din învăţământ “Alma-Mater. Învăţământ. Carieră. Societate - 2006”, care are loc în perioada 11-14 mai. Stepaniuc susţine că nu este benefic pentru procesul de studii ca lectorii să fie recrutaţi din rândul absolvenţilor recenţi ai studiilor, deoarece „la multe specialităţi, calificarea acestor tineri specialişti nu este la cel mai înalt nivel”. “Multe fenomene negative” au loc, în opinia lui Stepaniuc, şi în procesul de acreditare a instituţiilor de învăţământ, deoarece, spune el, acreditarea multor specialităţi “s-a făcut formal”. „Avem facultăţi de drept şi economie la toate universităţile, însă o şcoală adevărată a dreptului se face doar la două universităţi din Moldova”, a declarat Stepaniuc, precizând că predarea dreptului a fost acreditată în cel puţin 11 universităţi şi 5 colegii. Stepaniuc a menţionat, în context, că limitarea în acest an a numărului studenţilor din învăţământul superior vine să reducă, în particular, excesul de absolvenţi jurişti şi economişti care, în lipsa unei oferte suficiente, oricum nu-şi găsesc loc de muncă în Moldova. Totodată, decizia de majorare a numărului de studenţi înmatriculaţi în colegii va conduce la satisfacerea cererii întreprinderilor pentru specialişti calificaţi în procesul de producere, a mai spus Stepaniuc, citat de Info-Prim Neo. Potrivit lui Stepaniuc, “în perioada sovietică” în instituţiile de învăţământ superior din Moldova erau înscrişi 75 mii de studenţi, iar în prezent numărul acestora este de aproximativ 130 de mii.