logo

Victor Stepaniuc: Industrializarea făcută de sovietici după 1960 este categoric un factor pozitiv, care însă s-a pierdut


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-stepaniuc-industrializarea-facuta-de-sovietici-dupa-1960-este-categoric-u-7978_1038128.html

După 1960 în Republica Moldova exista elită națională  la guvernare, economie națională agricultură și industrie, potențial care ulterior s-a pierdut, iar generațiile de atunci, conștientizează actualmente acest fapt. Industrializarea pe care au făcut-o sovieticii în perioada respectivă este categoric un factor pozitiv și care, de altfel, „nu s-a impus pe gât oamenilor”. Declarația a fost făcută de Victor Stepaniuc, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit președintelui Partidului Popular Socialist din Moldov, Revoluția Bolșevică a fost o continuare a revoluției din februarie a aceluiași an, atâta timp cât aceasta suferit un eșec. Revoluția a început cu revolte ale sărăcimii, pentru că lumea suferea de foamete, chiar și în cele mai mari orașe. Bolșevicii nu au făcut lovitură de stat în Rusia, ci au preluat o putere care „zăcea în stradă”.

„Revoluția Rusă din 1917 și în general ceea ce numesc unii fenomenul Uniunii Sovietice, fenomenul edificării sistemului socialist în spațiul european, și-a adus aportul la ceea ce se numește astăzi implementarea practică a ceea ce se numește statul social contemporan. Adică, dacă, în secolul XIX, la nivel politic, noi aveam reformă după reformă, la începutul secolul XX în domeniul politicilor sociale, ideilor sociale concret implementate – aici URSS a fost în frunte”, a opinat Victor Stepaniuc.

Victor Stepaniuc consideră că dacă în februarie 1917 Basarabia care era doar o gubernie rusească cu 2,5 milioane populație, unde se încălcau drepturile culturale, politice, atunci în lunile mai-iunie a aceluiași an situația a devenit una cu totul diferită. „Eu încerc să văd acest fenomen în mare parte pozitiv. Desigur aici s-au amestecat consecințele primului Război Mondial, deoarece noi în ianuarie am fost ocupați, în pofida voinței masivului de populației care au fost aici”, a adăugat Victor Stepaniuc.

Liderul Partidului Popular Socialist din Moldova susține că statalitatea contemporană a Republicii Moldova își are rădăcinile anume în evenimentele din 2017, nu în cele din  1924 sau 1940-1941, cum scriu mai mulți istorici. Deoarece, mai mult de șase mii de documente, bazate pe congrese ale clericilor, studenților, intelectualilor denotă că moldovenii au pledat într-un fel sau altul pentru dreptul la autonomie, la limbă de stat și dreptul la administrație moldovenească.

Dezbaterile publice „Un veac de Revoluție Rusă: urmări și așteptări”, ediția a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.