Victor Osipov: Un dialog politic bilateral Chişinău-Tiraspol ar putea soluţiona mai multe probleme
https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-osipov-un-dialog-politic-bilateral-chisinau-tiraspol-ar-putea-solutiona-m-7965_978851.html
Deşi nu au fost abordate subiecte politice de pe agenda negocierilor în vederea soluţionării conflictului transnistrean, discuţiile de la Viena în formatul 5+2 au apropiat momentul reluării negocierilor. Acestea vor putea începe după stabilirea unei agende de lucru şi după convenirea cu toţi partenerii străini asupra datei desfăşurării, transmite Info-Prim Neo.
Vicepremierul pe probleme de reintegrare, Victor Osipov, a declarat joi, 12 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că R. Moldova a atins scopurile pe care şi le-a pus în cadrul consultărilor de săptămâna trecută, la Viena. În opinia sa, rezultatele prielnice procesului de negocieri au fost posibile datorită atitudinii constructive în relaţiile bilaterale cu toţi partiicipanţii la proces adoptată de noua conducere a ţării.
Potrivit lui Osipov discuţiile de la Viena au fost contiinuate luni, 9 noiembrie, la o întâlnire neoficială la Tiraspol, în acelaşi format, cu participarea mediatorilor (OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina), observatorilor (Uniunea Europeană şi SUA) şi a Chişinăului şi Tiraspolului. Întâlnirea a fost organizată de reprezentanţii OSCE, care au iniţiat, de asemenea, seminare la Vadul lui Vodă şi la Tiraspol în vederea obţinerii unei înţelegeri privind colabolarea între organele de menţinere a ordiniipublice de pe ambele maluri ale Nistrului, la care au participat reprezentanţi ai acestor structuri.
Osipov a calificat aceste seminare drept o acţiune „specifică, complicată, ba chiar riscantă”, dar foarte necesare. În opinia lui, este foarte important faptul că reprezentanţi ai Ministerului de Interne de la Chişinău s-au întâlnit cu reprezentanţi ai structurilor similare trannistrene şi au găsit limbaj comună în vederea constituirii unei colaborări.
Un alt succes menţionat de Osipov, în calitate de rezultat al dialogului în formatul 5+2, este obţinerea unei înţelegeri privind reluarea dialogului bilateral Chişinău-Tiraspol, la nivel de reprezentanţi politici. O întrevedere de acest gen deja a avut loc, la care s-a convenit, după Victor Osipov, „să nu ne facem surprize unul ultuia”. Vladimir Iastrebceak i-a înmânat lui Osipov o listă de probleme care ar trebui să fie discutate în primul rând în cadrul acestui dialog.
Printre acestea se numără libera circulaţie a liderilor transnistreni în Europa şi anularea dosarelor penale deschise împotriva unora dintre aceştia. Osipov consideră că ambele teme pot fi negociate. De exemplu, Republica Moldova ar putea începe să discute cu partenerii europeni în vederea scoaterii interdicţiei de circulaţie pentru liderii transnistreni, în cazul în care aceltia ar da dovadă de o poziţie constructivă şi o dechidere pentru soluţionarea conflictului transnistrean.
O listă de teme pentru dialog pregăteşte la moment şi Chişinăul.
Referindu-se la dosarele penale intentate împotriva unor oficiali transnistreni, Osipov a spus că nu poate să se pronunţe în domeniul în care trebuie să-şi spună cuvântul instanţa de judecată, dar că unele dintre aceste cauze au fost pornite pentru crime grave, dovedite, altele urmează să fie examinate, iar rezultatul depuinde inclusiv de prezentarea în faţa organelor de drept. El a adus un exemplu recent, când învinuirile aduse au fost scose după ce persoanele respective s-au prezentat cu dovezi la Chişinău.
Reluarea dialogului politic bilateral presupune şi reluarea activităţii grupurilor de lucru mixte de consolidare a încrederii. Vicepremierul a spus că înţelegerile care erau obţinute în trecut în cadrul şedinţelor acestor grupuri nu aveau valoare şi nu erau implementate, deoarece nu aveau susţinere politică. El promite că va repara această greşeală.
Grupurile de lucru ar putea avea drept sarcină deblocarea problemei căilor ferate, a telefoniei fixe şi a liberei circulaţii a persoanelor. Osipov şi-a exprimat uimirea pentru politica adoptată de fosta guvernare, care în opinia lui, se face vinovată de divizarea mai multor domenii unitare până în 2001. „Am avut la putere băieţi care promiteau, dar nu se ţineau de cuvânt, nici după ce luau bani pentru asta”, a subliniat Osipov cu referire la dispersarea sistemului de telefonie, anterior unic.
În aceeaşi ordine de idei, vicepremierul a spus că Tiraspolul nu va avea argumente pentru a motiva un eventual refuz de soluţionare a problemelor existente în cazul în care Chişinăul va da dovadă de deschidere reală. „Problemele cad pe umerii oamenilor de rând. Nu cred că autorităţile tranistrene vor putea menţine situaţia veche şi să le explice oamenilor că le este convenabil să cheltuie mai mulţi bani”, a spus Osipov aducând drept exemplu situaţia nefavorabilă ambelor părţi de la căile ferate.
El a spus că relaţiile trebuie să fie dezvoltate astfel încât să nu aibă de suferit populaţia şi agenţii economici de pe cele două maluri ale Nistrului. În opinia sa, măsurile şi metodele întreprinse unilateral sunt neproductive.
În alt context, Victor Osipov a menţionat că scopul negocierilor este elaborarea unui document serios, voluminos, detaliat privind statutul regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova, un document care să menţină permită stabilitatea politică şi în perioade de criză, notează Info-Prim Neo.