logo

Victor Juc, recomandări privind al doilea tur al alegerilor prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-juc-recomandari-privind-al-doilea-tur-al-alegerilor-8004_1077389.html

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale candidații trebuie să se axeze pe prezent pentru viitor și nu pe prezent pentru trecut, iar oficialitățile să asigure un exercițiu electoral democratic, corect și transparent. Oamenii, dacă doresc o schimbare, să iasă la vot și să voteze pentru schimbare, iar dacă doresc stabilitatea care a fost până la momentul actual, să iasă la vot și să voteze stabilitatea. Republica Moldova, merită mai mult în apropierea ei europeană și nu doar pentru integrare sau acces la instituțiile europene, ci mai mult pentru modernizare prin dezvoltare și democratizare. Sunt recomandările lui Victor Juc, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, făcute în cadrul dezbaterii electorale „Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020: lecții învățate și lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

Expertul e de părere că Republica Moldova trebuie să se întoarcă la alegerile președintelui în cadrul Parlamentului, mai ales că președintele, potrivit atribuțiilor constituționale, nu face parte din executiv. „Candidații, pentru a fi mai convingători, vin și fac promisiuni pe care nu le pot onora. Una e să spui „vom majora pensiile” și altceva „noi vom face apel către Guvern să identifice soluții, ne vom adresa către Parlament ca să facă amendamente” și atunci oamenii vor gândi că e foarte birocratizat și asta nu va aduce rezultate. Modalitatea de alegere a șefului statului nu influențează asupra atribuțiilor pe care le are. În Republica Moldova, președintele ales vine cu promisiuni mari de ordin social-economic și nu este în măsură să le onoreze, mai ales în condițiile în care președintele face parte dintr-un partid, iar majoritatea parlamentară și, implicit, coaliția de guvernare din altul”, a subliniat Victor Juc.

În opinia sa, în primul tur al alegerilor prezidențiale, opțiunea pe care au făcut-o oamenii a ținut mai puțin de rațiune și mai mult de emoție „Aș lua ca bază alegerile desfășurate în circumscripția nr. 38, în luna martie, practic ceea ce s-a produs atunci, s-a perpetuat și pentru alegerile din 1 noiembrie”, a exemplificat Victor Juc.

Dezbaterea publică „Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020: lecții învățate și lecții de învățat”, este ediția a 158-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.