În ultimul timp a crescut activismul civic al oamenilor, în societate se întrevăd elemente de democraţie participativă. De această părere este Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust”, desfăşurată de Agenţia de presă IPN în co-producţie cu Radio Moldova.
Referindu-se la protestele organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, Victor Juc spune că problema „jafului miliardului” i-a făcut pe oameni să gândească altfel, din cauza că ei s-au simţit frustraţi, umiliţi. „Poate că nu atât contribuirea lor prin impozite ca să acopere acest furt, ci atingerea orgoliului personal a făcut ca numărul protestatarilor să crească substanţial. Unii au venit în Piaţă din obiective social-economice, alţii - politice, dar oamenii au simţit că au un cuvânt de spus”.
Victor Juc spune că guvernarea a avut o atitudine neglijentă faţă de revendicările anterioare ale protestatarilor, contând, probabil, că primele acţiuni nu vor avea o continuare. Însă acum guvernarea conştientizează gravitatea problemelor. Expertul consideră ca guvernarea trebuie să vină cu soluţii clare cum pot fi reformate mai multe instituţii problematice în actualul format al puterii, inclusiv pentru că nimeni nu este dispus să demisioneze. Victor Juc spune că acum e momentul de a pregăti terenul pentru a distruge vechiul sistem şi de a crea altul, modern, care să corespundă necesităţilor moderne al ţării.
„Guvernarea poate fi blamată pentru multe lucruri, dar cred că Platforma trebuie să fie mai explicită. Dacă vrea formarea unui partid, să-l formeze acum. Este o sperietoare afirmaţia că, dacă vor fi alegeri anticipate, atunci vor câştiga partidele de stânga. Nu cred că este o problemă în organizarea alegerilor anticipate, dar oamenii trebuie să ştie că după alegeri se vor forma instituţii noi”, a opinat expertul.
Victor Juc le-a propus guvernanţilor şi protestatarilor să se aşeze la masa de discuţii şi să elaboreze un plan de acţiuni în care se vor regăsi propunerile ambelor părţi cum se poate ajunge la rezolvarea problemelor şi modernizarea Republicii Moldova.
Dezbaterea cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust” este a 41-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel.