logo

Victor Juc: În acest moment nu există o necesitate obiectivă de formare a unei coaliții


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-juc-in-acest-moment-nu-exista-o-necesitate-8004_1072046.html

În acest moment mai degrabă prevalează factorul subiectiv decât factorul obiectiv în formalizarea unei majorități parlamentare între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Și aceasta pentru că fiecare dintre cele două formațiuni urmărește mai degrabă niște interese subiective de a-și asigura o prezența mai consolidată la guvernare. De această părere este directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, participant la dezbaterile publice „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Mai ales, în contextul în care se susținea că ar fi posibilă o moțiune de cenzură și formarea unei noi majorități parlamentare. În acest caz, ambele părți sunt interesate de a-și revedea atitudinea față de exercițiul de guvernare, pentru că și unii, și alții urmăresc obiective diferite în cazul dat”, a spus el.

Directorul Institutului nu crede că în acest moment există o necesitate obiectivă de formare a unei coaliții, fondată pe o înțelegere mutuală, neformalizată, spre deosebire de cea din 7 iunie 2019 între PSRM și Blocul ACUM. „În general, majoritățile parlamentare se formează ca rezultat al alegerilor fie anticipate, fie ordinare în Parlament, când se formează un nou legislativ, ca rezultat al demisiei sau al demiterii printr-o moțiune de cenzură a prim-ministrului, dar și ca rezultat al faptului că se consideră că este necesară o remaniere”, a notat Victor Juc.

În opinia sa, o majoritate parlamentară este întotdeauna edificată pe o anumită platformă și în cazul Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor nu trebuie identificate prea multe deosebiri. „Există similitudini legate de suportul socio-economic, axat pe promovarea politicilor sociale. Totodată, diferențele declarate țin mai degrabă de vectorul de politică externă – unii se declară pro Federația Rusă, alții se declară pro UE. Atunci când se formează o coaliție, se negociază mult. Ceea ce se declară în timpul campaniilor electorale, mai ales în Republica Moldova, rămâne numai pe hârtie”, a spus Victor Juc.

Victor Juc a mai spus că diferențe între semnatarii unor acorduri de formare a coalițiilor întotdeauna au existat. „Ne aducem aminte cu câte greutăți se formau atunci în Republica Moldova alianțele pentru integrare europeană sau altele, începând cu anul 2009. Se identificau numitori comuni, dar și diferențe. Cât despre actuala coaliție preconizată, diferențele nu ar trebui să fie vizibile. Și aceasta pentru că ambele se situează pe segmentul centru-stânga-stânga, cu accente pe politici sociale. Iar diferențele sunt de ordin politic privind vectorul de dezvoltare”, opinează expertul. 

Victor Juc a mai spus că atunci când în cadrul unor negocieri de formare a unei coaliții, se obține primul compromis, deja există o platformă comună pe care se formează coaliția. În opinia sa, și PSRM are interesul să transfere unele ministere Partidului Democrat. „Pentru că, dacă vor fi anumite insuccese, socialiștii să poată spune că au făcut unele cedări, dar ei, democrații, nu s-au dovedit a fi bine școliți ca să gestioneze și să aducă rezultatele scontate. Este și un aspect, o tactică propagandistică, pe care eu nu l-aș exclude că va fi folosit într-un moment oportun, într-un moment când vor trebui să fie justificate anumite succese sau insuccese”, a menționat Victor Juc.

Dezbaterile „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, sunt ediția a 127-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.