Spre deosebire de Republica Moldova, Estonia este foarte fermă în implementarea politicilor educaționale, culturale, economice. O spune ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, potrivit căruia țara baltică încurajează vorbitorii de limbă rusă să învețe limba estoniană, iar cei care nu cunosc limba de stat nu pot accede în funcții publice, notează IPN.
Estonia este țara care și-a obținut independența față de URSS la 20 august 1991, dar care are un parcurs total diferit de cel al Republicii Moldova, fiind acum stat membru UE și NATO. Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia spune că determinarea poporului estonian, implementarea fermă a reformelor și aplicarea unor reguli clare în raport cu cetățenii de etnie rusă au adus dezvoltarea țării.
„În Estonia 24% dintre cetățeni sunt de etnie rusă sau vorbesc limba rusă. În Estonia sunt aproape 100 de mii de cetățeni care nu au cetățenie estoniană, care au pașaport pe care scrie alien, adică străin, care nu au voie să voteze la alegerile parlamentare. Pot vota la locale, la europarlamentare, dar nu pot vota la parlamentare, este evident din ce motive. Față de Republica Moldova, Estonia a fost mult mai fermă în a spune clar că aceasta este țara noastră, în țara noastră noi facem politicile, noi dictăm care sunt politicile educaționale, culturale”, a spus Victor Guzun în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit diplomatului, limba rusa este cea mai populară limbă minoritară vorbită în Estonia. Există mai multe orașe unde etnicii ruși reprezintă populația majoritară, cum ar fi de exemplu, orașul Narva din nord-estul țării.
„Dacă merg în Narva, pot să vorbesc cu cineva din Rusia, care se află de cealaltă parte a râului. 97% din cetățeni vorbesc limba rusă, dar n-o să vedeți în oraș inscripții în limba rusă. În raport cu vorbitorii de limba rusă, nu doar se spune că trebuie să învețe limba estoniană, ci se lucrează și pe altă dimensiune. De exemplu, nu poți să fii funcționar public, dacă nu cunoști limba estoniană sau polițist. Explicația este că țara nu vrea să-i forțeze, ci le explică, că, necunoscând limba de stat li se taie din oportunități, nu pot accede în funcții publice, nu pot avea salarii competitive. Salariu mediu în economie, în Estonia, este aproape de 1700 de euro. Dar prima dată când am fost în Estonia la Școala Diplomatică, în 2006, salariul mediu pe economie era de puțin peste 700 de euro”, a mai spus ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia.
Victor Guzun a fost ambasadorul Republicii Moldova în Estonia în perioada 2010-2015.