logo

Victor Gaiciuc: Prin decizia de a renunța la serviciul militar obligatoriu, ori se trișează, ori se vrea o armată modernă


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-gaiciuc-prin-decizia-de-a-renunta-la-serviciul-militar-obligatoriu-ori-se-7978_1040828.html

Ex-ministrul apărării, Victor Gaiciuc, consideră că prin inițiativa partidului de guvernământ de a renunța la serviciul militar obligatoriu ori se trișează, ori cu adevărat se dorește o armată modernă, bine pregătită, optimală numeric, care să facă față cerințelor, în condițiile în care în ultimii ani pericolele au crescut. Cu toate acestea, nu este clar cum va fi finanțată și cum se prevede pregătirea rezervei. Opinia a fost expusă la dezbaterile publice cu tema: „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Victor Gaiciuc a menționat că pentru toată lumea este clar faptul că armata profesionistă implică cheltuieli mai mari decât armata pe bază mixtă sau cu serviciu militar obligatoriu. Pe de o parte, se spune că nu sunt bani suficienți pentru armata existentă, dar, pe de altă parte, se spune că va fi creată o altfel de armată, care este mai scumpă. „Aș vrea să știu răspunsuri – cum va fi finanțată reforma? Din ce surse? Bugetul țării își va permite, dacă, de exemplu astăzi este 0,3% (n.r. 0,3% din PIB pentru Armata Națională), la anul să fie majorat până la 0,6%, iar peste un an va fi 1%, așa cum este în toate țările europene”, se întreabă fostul ministru al apărării.

În opinia sa, de asemenea, nu este clar cum se prevede pregătirea rezervei. „Ca militar spun, că atunci când au loc acțiuni de luptă, acestea prevăd pierderi. Îmi dau întrebarea – prin ce o să completăm? Și dacă este vorba despre acțiuni militare, acestea prevăd că armata să se majoreze. Unu – finanțarea, doi – rezerviștii, trei – acea incompatibilitate a legislației, a Constituției și a tuturor legilor, care prevăd acum ca fiecare cetățean să-și apere Patria”, a menționat Victor Gaiciuc. Fostul ministru a mai spus că Republica Moldova este un stat neutru și un exemplu foarte bun este Elveția, unde fiecare cetățean este obligat să îndeplinească serviciul militar.

Ex-ministrul apărării consideră că ideea profesionalizării armatei a fost și este oricând în societate binevenită, pentru că ostașul profesionist e mai capabil să acționeze mai rapid și mai bine. Însă există și pericole, luând în considerare contextul regional. El spune că, dacă statul își dorește o securitate militară bine pusă la punct, ea trebuie să fie asigurată, meritând măcar 1% din PIB.

„Eu aș propune să existe unități de pregătire permanentă, unități de reacție rapidă completată 100% pe bază de contract cu profesioniști și unități de categoria a doua care ar permite să fie încorporați și militari cu serviciu obligatoriu. Toți se tem de cuvântul mixt. Cu cât mai multe picioare are armata națională cu atât va fi mai greu de doborât”, a spus Victor Gaiciuc.

Dezbaterile publice „Armata profesionistă: motive, beneficii, riscuri”, constituie ediția a 88-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.