logo

Victor Chironda: Vrem să construim o Primărie care lucrează pentru oameni și nu face politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-chironda-vrem-sa-construim-o-primarie-care-lucreaza-8004_1068845.html

Victor Chironda, candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă”, susține că, împreună cu echipa sa, își propune să construiască o Primărie care lucrează pentru oameni și nu face politică. De asemenea, își propune să dezvolte un Consiliu municipal Chișinău care se preocupă de probleme orășenilor și nu de interesele politice și de partid. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Doar unul din mulți: cine și de ce?, runda a doua”, organizate de Agenția de presă IPN.

Concurentul electoral a menționat că mizează pe alegătorii care s-au săturat de politică în Chișinău. „Mizez pe alegători care vor oameni responsabili, care știu să soluționeze problemele din capitală, dar și oameni care fac diferența între o pistă pentru bicicliști și bandă organizată pentru bicicliști, care știu a amenaja corect un trotuar sau un spațiu public. De asemenea, care știu să organizeze transportul, astfel încât orașul să nu mai fie sufocat de ambuteiaj”, a spus el.

„Această campanie este liberă, însă nu tocmai corectă. Nu mi se pare corect ca principalii candidați la funcția de primar să nu participe deloc la dezbaterile din spațiul public, să nu-și expună gândurile alături de alți colegi care vin în aceste dezbateri. Acest lucru deja nu presupune o campanie electorală corectă. Însă cetățenii vor aprecia la adevărata valoare acest comportament și vor veni să-și dea votul pentru cei care vorbesc despre problemele orașului și sunt gata să se implice în soluționarea lor”, a notat candidatul.

Victor Chironda a declarat că, spre deosebire de politicienii care își amintesc de oraș doar în campaniile electorale, atât el, cât și echipa sa, s-au ocupat de ele mereu. „Însă din afara Primăriei este cu mult mai complicat să te ocupi de soluționarea problemelor, mai ales în condițiile în care pentru funcționarii din Primărie interesele politice și personale sunt mai presus decât interesele cetățenilor”. Candidatul spune că vine cu o echipă de tineri profesioniști, care să se axeze pe asigurarea calității drumurilor și a trotuarelor, siguranța pietonală și a traficului. Își propune să lupte cu ambuteiajele, să organizeze locuri de parcare, locuri în grădinițe și educație pentru fiecare copil.

Victor Chironda a mai spus că își propune, atât în Primărie, cât și în Consiliul municipal Chișinău, să asigure transparență, deoarece lipsa acesteia duce la proiecte eșuate și la irosirea investițiilor. Potrivit lui, un exemplu este bulevardul Ștefan cel Mare și străzile care s-au reparat recent. Candidatul spune că în perioada anilor 2014-2015 a solicitat de nenumărate ori ca aceste proiecte să fie făcute publice, să fie consultată opinia experților independenți, însă fără rezultat.

„Nu ni s-a dat ascultare, iar ca rezultat, milioane de euro cheltuiți pentru renovarea bulevardului Ștefan cel Mare au fost pur și simplu irosiți în vânt. Avem acum o stradă prost reparată pe bani împrumutați. Noi venim în Primărie să ne ocupăm de problemele cetățenilor. Vrem să facem un oraș care asigură oamenilor oportunități, confort și siguranță. Sunt lucruri simple, dar pe care cineva trebuie să le facă, pentru că de obicei atât Consiliul municipal, cât și funcționarii din Primărie sunt preocupați de interesele lor politice și de organizarea show-urilor de prost gust în fața camerelor de luat de vederi. Dar în același timp colaborează foarte bine atunci când este vorba despre împărțirea bunurilor publice”, a notat Victor Chironda.

Următoarele dezbateri sunt planificate pe 16 octombrie.

Dezbaterile „Doar unul din mulți: cine și de ce?”, cu participarea candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a doua rundă, sunt ediția a 119-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.