logo

Victor Chirilă: Cetăţenii trebuie să facă schimbarea în Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/victor-chirila-cetatenii-trebuie-sa-faca-schimbarea-in-republica-moldova-7978_1024261.html

În Republica Moldova schimbarea trebuie făcută de cetățeni, a afirmat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă. Totodată, expertul a menționat că actuala clasă politică nu mai are legitimitatea de a conduce ţara, transmite IPN.

„Noi toţi suntem dezamăgiţi de actuala clasă politică pretins europeană. Sondajele arată că cetăţenii vor persoane integre la conducere, vor funcţionari necorupţi, vor politicieni oneşti, atunci când vorbesc despre interesele ţării, vor politicieni care să fie autonomi în luarea deciziilor. Nu vor politicieni şi funcţionari care nu se conduc de buchea legii, nu se conduc de Constituţie, dar se conduc de indicaţiile unor persoane care au reuşit să se plaseze deasupra întregului sistem instituţional din Republica Moldova, ceea ce este inadmisibil pentru orice stat, dar mai ales pentru un stat democratic pe care vrem să-l creăm în Republica Moldova”, a menționat Victor Chirilă.

Potrivit analistului, noi toţi purtăm o parte din vină pentru ceea ce se întâmplă în țară. „Pentru că, în speranţa de a face schimbarea, mereu am ales răul cel mai mic, care, din păcate, s-a transformat într-un rău şi mai mare, de fiecare dată. Or, acum nu mai putem tolera acest rău pentru că ameninţă democraţia în ţara noastră, ameninţă existenţa statului nostru, ameninţă bunăstarea noastră. Pe zi ce trece devenim mai săraci. Pe zi ce trece ne apropiem de o criză socială”, a continuat directorul executiv al APE.

Victor Chirilă a menționat că în situaţia actuală le este greu unor oameni integri, unor oameni dornici să facă schimbare, chiar jertfind cu propriile interese, interesele familiei, interesele personale. Doar societatea poate să-i propulseze pe acești oameni. „Şi spiritul acesta al protestului care se manifestă acum în Republica Moldova, un spirit, de exemplu, de protestatar pro-european, va aduce noi feţe în viaţa politică”, a afirmat Victor Chirilă, mai spunând că este nevoie de susţinerea societăţii, de dorinţa societăţii de a mătura caracatiţa oligarhică. Aceşti lideri ar avea nevoie de susţinere civică imensă.