logo

Vicepreședintele CEC: Votul electronic ar putea fi testat la următoarele alegeri naționale


https://www.ipn.md/index.php/ro/vicepresedintele-cec-votul-electronic-ar-putea-fi-testat-la-7978_1091022.html

Votul electronic ar putea fi testat la următoarele alegeri naționale. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui Pavel Postica, dacă va exista voință politică și proiectul va fi aprobat în Parlament, la următorul scrutin național, va fi verificată funcționalitatea sistemului e-Votare. Potrivit experților, sistemul de vot online le oferă alegătorilor mai multă flexibilitate și va pune capăt cozilor interminabile create în ziua alegerilor la secțiile de vot din străinătate, notează IPN.

Comisia Electorală Centrală a aprobat conceptul sistemului e-Votare, potrivit căruia pentru a putea vota online, alegătorii trebuie să beneficieze de buletinul electronic sau de semnătura digitală. Reprezentanții CEC spun că dacă va exista sprijin politic pentru acest concept, sistemul e-Votare va fi testat la următorul scrutin național.


„Noi, reprezentanții CEC în parteneriat cu SIS, Serviciul Tehnologii Informaționale, Agenția Servicii Publice, cu suportul politic al Parlamentului, am fi gata să elaborăm și să testăm la o scară mică implementarea votului prin internet la următoarele alegeri naționale, dar doar în câteva localități sau într-o singură localitate. Este prematur și nu ar fi onest din partea CEC să promită implementarea votului electronic într-un termen foarte scurt, fără a fi testat”, a spus Pavel Postica în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Potrivit experților, votul electronic este cea mai sigură opțiune de vot și va oferi acces la procesul electoral pentru toți cetățenii din diaspora sau pentru cei care sunt în imposibilitatea de a se deplasa la urnele de vot în ziua alegerilor.

„Republica Moldova are nevoie de votul electronic pentru că la ultimele scrutine din 2016 încoace ne-am confruntat cu o serie de probleme care s-au tot repetat. E vorba de epuizarea buletinelor de vot în mai multe secții de votare, a doua problemă vizează cozile interminabile care s-au creat la secțiile de vot din diaspora. În plus, unii alegători erau nevoiți să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a vota. În cazul în care sistemul de vot prin internet va da greș, toți cetățenii vor avea posibilitatea să voteze fizic la urna de vot. Adică, votul prin internet ar urma să se desfășoare cu 3-4 zile înaintea zilei alegerilor. În săptămâna alegerilor, de luni până miercuri votăm electronic, cei care pot și doresc să o facă, joi, vineri și sâmbătă, organele competente se pot pronunța dacă au existat atacuri cibernetice. Dacă acest lucru s-a întâmplat, toți cetățenii sunt invitați la urne și votul electronic nu este luat în calcul”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogîldea.

„Conceptul presupune că votul online nu se va implementa imediat, vor fi alegeri paralele doar ca să se vadă cum funcționează sistemul. Votul online nu vizează doar diaspora, ci și oamenii cu capacități reduse de mișcare, persoane care se află în spitale, persoane care călătoresc foarte des. Odată ce ai votat online și ai încredere în mecanismele de autentificare digitală nu cred că vei dori vreodată să votezi cu prezența fizică. Nu cunosc niciun om care vrea să stea în rânduri interminabile ca să voteze”, a spus expertul în politici de digitalizare, Victor Guzun.

Recent, în timpul emisiunii „Rezoomat”, vicepreședintele PAS Olesea Stamate a menționat că, deocamdată, nu există consens pe interiorul fracțiunii majoritare în privința implementării votului electronic. Olesea Stamate spune că votul electronic reprezintă o investiție extrem de mare și ar putea prezenta riscuri de fraudare a alegerilor din interiorul sau exteriorul țării, dacă nu sunt luate măsuri drastice de securizare cibernetică.