logo

Vicepremierul pentru reintegrare spune când ar putea fi semnat Protocolul reuniunii 5+2


https://www.ipn.md/index.php/ro/vicepremierul-pentru-reintegrare-spune-cand-ar-putea-fi-semnat-7965_1069916.html

Proiectul protocolului elaborat după reuniunea în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9 și 10 octombrie, nu a fost semnat din cauza a patru priorități anunțate de Chișinău, cu care Tiraspolul nu a fost de acord. Ca urmare a unei formule de compromis, propuse de reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, protocolul ar putea fi semnat până la ședința Consiliului Ministerial al OSCE. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Cea de-a 26-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE va avea loc la Bratislava săptămâna viitoare, pe 5 și 6 decembrie. „Tradițional, în cadrul consiliilor ministeriale se discută și se propun spre aprobare un șir de declarații tematice și regionale, inclusiv o declarație privind procesul de negocieri pe problema transnistreană”, a notat vicepremierul.

În ceea ce ține de semnarea protocolului elaborat după runda în formatul 5+2, Alexandru Flenchea a menționat că acesta a fost agreat în mare parte, cu excepția unui singur articol. „Am continuat lucrul în fiecare zi după acea rundă și am păstrat tăcerea publică la acest subiect, pentru că atunci, în finalul rundei și ulterior, în finalul celor două zile de discuții pe marginea proiectului protocolului la conferința de la Bavaria de la începutul lunii noiembrie, înțelegerea la nivel de negociatori, mediatori și observatori a fost că toate părțile vor continua lucrul și vor abține de la declarații publice. Și aceasta pentru a nu prejudicia procesul”, a declarat Alexandru Flenchea.

Cele patru priorități enunțate de Chișinău țin de libertatea de circulație în zona de securitate, drepturile omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafie latină din regiune și cea de-a patra, care reiese din obiectivul facilitării comerțului între cele două maluri și prevenirii contrabandei – unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale. „Nu am să intru în detalii cu privire la insistențele Tiraspolului. Am să spun doar că, în mare parte, acele subiecte pe care se insistă, și în exclusivitate doar pe ele, țin de interese corporative ale unui grup îngust de persoane, lucru care nu are loc într-un document politic”, a explicat Alexandru Flenchea.

Formula de compromis, cu care a venit zilele trecute Franco Frattini, a fost agreată de Chișinău. Potrivit vicepremierului, aceasta „oferă ambelor părți oportunitatea de a păstra spațiu de manevră ca să agreeze într-un viitor cât se poate de proxim, de trei-patru luni, o nouă listă de priorități de ordin social, economic și umanitar”.