logo

Vicepremierul Oleg Serebrian: Nu ne intimidează pașii Tiraspolului


https://www.ipn.md/index.php/ro/vicepremierul-oleg-serebrian-nu-ne-intimideaza-pasii-tiraspolului-7965_1101981.html

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, spune că deciziile anunțate de Tiraspol, inclusiv cea de anulare a „regimului vamal preferențial” pentru fermierii din Dubăsari, nu intimidează autoritățile constituționale. Potrivit lui, aceste „măsuri de răspuns” nu vor determina Chișinăul să-și revadă poziția în ceea ce ține de noile prevederi ale Codului Vamal, transmite IPN.

„Cursa escaladării relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol este nocivă. Nu ne intimidează acești pași, în niciun caz și nu ne vor face să revedem poziția pe care o avem. Concesiuni la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute”, a declarat pentru presă Oleg Serebrian.

Potrivit lui, dacă nu se va găsi o înțelegere la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău urmează să decidă cum va compensa pierderile suferite de fermierii moldoveni. „Nu este pentru prima dată când recurgem la astfel de compensații. Deși sper că nu se va ajunge până aici” a mai spus vicepremierul.

Noul Cod Vamal a intrat în vigoare în Republica Moldova de la 1 ianuarie eliminând toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană. Prevederile acestuia creează un tratament egal al tuturor companiilor, de pe ambele maluri ale Nistrului în condițiile când mai mult de jumătate din mărfurile produse în regiunea transnistreană sunt vândute pe malul drept. Implementarea noului Cod Vamal reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE.

Drept răspuns, administrația din regiunea transnistreană a anunțat că  anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice, conform tarifelor de pe malul drept. Decizia vizează, inclusiv structurile de stat.