Viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Chișinăului, Gheorghe Bălan, susține că în timp ce grupurile sectoriale de lucru din toate domeniile își desfășoară activitatea și se întâlnesc cu regularitate, dialogul la nivel de reprezentanți politici stagnează deja de două luni. După întrevederea cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, Gheorghe Bălan, și-a exprimat speranța că vizita partenerilor din procesul de reglementare va contribui la „dezghețarea Tiraspolului în contact cu Chișinăul”, transmite IPN.
Vicepremierul a menționat că reprezentantul politic de la Tiraspol evită contactele cu Chișinăul. Ultima întrevedere la nivel de reprezentanți politici a avut loc la începutul lunii martie, la Chișinău. Gheorghe Bălan spune că a așteptat o invitație pe parcursul celor două luni și și-a exprimat speranța că în curând această stagnare va fi depășită, iar mesajele alarmiste din partea Tiraspolului vor înceta. Vicepremierul a mai spus că este gata să lanseze el o invitație părții transnistrene pentru ca să se purceadă la discutarea subiectelor care sunt pe agendă, astfel încât părțile să se concentreze pe rezultate în interesul agenților economici și a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Gheorghe Bălan și-a exprimat speranța că vizitele partenerilor și discuțiile vor contribui la „relaxarea” discuțiilor cu Tiraspolul și în același timp vor permite identificarea soluțiilor la problemele care rămân pe agenda de consultări și de negocieri cu partea transnistreană. Ulterior, în baza acestor rezultate urmează să fie organizate runde de negocieri în formatul 5+2.
Referitor la decizia Ucrainei de a restricționa tranzitul produselor alimentare pe segment transnistrean și realizarea lui doar cu acordul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Bălan a declarat că nu este vorba despre o interdicție, ci despre o regularizare și în prezent acest proces are loc, iar majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană respectă această procedură. Potrivit lui, această acțiune a fost făcută pentru a evita anumite consecințe legate de transmiterea unor boli și o astfel de abordare este acceptată nu doar între Chișinău și Kiev, dar și în alte state.
Wolf Dietrich Heim a menționat că în cadrul discuțiilor eforturile sunt concentrate pe subiecte ce țin de educație, telecomunicații și transport. Oficialul și-a exprimat speranța că discuțiile în cadrul grupurilor de lucru sectoriale vor căpăta o nouă dinamică, ca mai apoi să ajungă la nivelul reprezentanților politici, iar ulterior la în format deplin.
„A trecut aproape un an de la semnarea Protocolului de la Berlin și ne așteptăm cu toții să găsim același spirit ca să ducem până la bun sfârșit esența și substanța care se conține în acel protocol. Și sper că îi vom găsi și pe interlocutorii noștri într-un spirit, având curaj și voință ca să ne concentrăm la ceea ce este esențial”, a declarat Wolf Dietrich Heim, menționând că joi, 25 mai, va avea o întrevedere cu reprezentantul de la Tiraspol.
Vizita reprezentantului special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, în Republica Moldova se încheie pe 25 mai.