logo

Veteranii războiului de pe Nistru: Cheia soluționării conflictului transnistrean este la Moscova


https://www.ipn.md/index.php/ro/veteranii-razboiului-de-pe-nistru-cheia-solutionarii-conflictului-transnistrean--7978_1043922.html

Cheia soluționării conflictului transnistrean este la Moscova. Totodată, în Republica Moldova nu există voință politică pentru a pune punct la ceea ce înseamnă conflictul de pe Nistru. De această părere sunt mai mulți veterani ai războiului din regiunea transnistreană, transmite IPN.

Mihai Tomacinschi, locotenent-colonel în rezervă și veteran al războiului de pe Nistru, afirmă că așa cum nici la începutul războiului nu a exista dorința de a merge pe o cale pașnică, cu toate că s-a putut evita acest război, așa și acum – nu se dorește de a rezolva problema de pe Nistru. „Soluția și atunci a fost, și acum este. Nu se dorește. Se poate de rezolvat această problemă, dar nu la nivel de Tiraspol, dar la nivel de Federația Rusă”, a declarat veteranul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Iurie Coțofan, căpitan în rezervă și veteran al războiului de pe Nistru, este de părere că în Republica Moldova nici nu există o strategie de soluționare a conflictului transnistrean și nici nu există voință politică. „Câte guvernări au fost și niciuna nu a dus ideea de soluționare a conflictului până la capăt. Altele nici nu au început-o. Cred că lor le este  mai convenabil de condus așa țara”, spune căpitanul în rezervă.

Gheorghe Slutu, colonel în rezervă, veteran al războiului de pe Nistru, pledează pentru o organizație unică a tuturor veteranilor, indiferent din ce structuri au luptat militarii pe atunci pe câmpul de luptă. „În anii 1991, 1992, când luptam în tranșee, nu eram diferențiați pe criterii politice sau de altă natură, toți eram totuna”, spune Gheorghe Slutu. Potrivit lui, au fost făcute unele tentative de a face acest lucru, dar nu s-a reușit.