logo

Veronica Mihailov-Moraru: Procesul de vetting e în dinamică pozitivă


https://www.ipn.md/index.php/ro/veronica-mihailov-moraru-procesul-de-vetting-e-in-dinamica-7967_1107135.html

Procesul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor decurge mai lent întrucât comisia de evaluare pune accentul pe calitate, nu pe rapiditate. Declarația aparține ministrului justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia autoritățile nu pot influența rapiditatea evaluării, comisiile de vetting fiind entități absolut independente. În paralel cu procesul de evaluare extraordinară, are lor instruirea viitorilor procurori și judecători care vor prelua funcțiile vacante, transmite IPN.

Oficiala recunoaște că procesul de vetting decurge mai lent decât au anticipat autoritățile. Veronica Mihailov-Moraru spune că acest lucru are loc din cauza volumului mare de informații pe care membrii comisiilor de evaluare le analizează.

„Și noi ne-am dori ca acest proces să decurgă mult mai rapid, dar nu putem influența în niciun fel pentru că activitatea comisiilor este una independentă. Din discuțiile pe care le-am avut cu membrii comisiilor de evaluare, am aflat că ei acordă o mare atenție calității procesului. Ei preferă să fie mai lenți, dar siguri în procesul de colectare, contrapunere și analiză a datelor. Le ia mult timp și procesul de motivare a hotărârilor. Ei au acces la diferite baze de date și au de analizat multe date. Partea bună e că procesul e în dinamică pozitivă. Consiliul Superior al Procurorilor este deplin funcțional, la CSM sunt 9 membri din 12. Curând Parlamentul urmează să decidă asupra candidaților care au promovat exercițiul de evaluare din rândul societății civile, dacă îi confirmă în calitate de membri CSM. Avem cinci judecători evaluați și numiți la Curtea Supremă de Justiție”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Veronica Mihailov-Moraru spune că locul procurorilor și judecătorilor care nu vor promova evaluarea va fi preluat de tinerii specialiști. Institutul Național de Justiție are menirea să instruiască noua generație de judecători și procurori.

„Comisia a trimis chestionarele și a început colectarea datelor pentru procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție. În perioada septembrie-octombrie vor fi organizate mai multe interviuri cu subiecții evaluați, inclusiv este vorba de judecătorii Curților de Apel. Este un proces continuu. Este important ca  lucrurile să se facă bine, deciziile să fie motivate, ca să se înțeleagă de ce o anumită persoană nu a promovat. Acest exercițiu nu este tocmai confortabil, dar este un exercițiu extraordinar temporar și limitat în timp. Este mai periculos să se comită un act de justiție din interes decât de un începător. În paralel se merge pe capacitare și instruire”, a mai spus ministrul justiției.

Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a explicat că după notificările primite din partea comisiei de vetting mai mulți procurori anticorupție și-au depus cererile de demisie. Potrivit Veronicăi Dragalin, printre procurorii care au preferat demisia în locul vetting-ului erau și responsabili de gestionarea dosarului fraudei bancare.