logo

Veronica Cojocaru: Modificările la legislație nu vizează posturi TV retransmise, ci emisiuni


https://www.ipn.md/index.php/ro/veronica-cojocaru-modificarile-la-legislatie-nu-vizeaza-posturi-tv-retransmise-c-7978_1039565.html

Modificările aduse Codului Audiovizualului, care vor intra în vigoare de la data de 12 februarie, nu vor presupune eliminarea unor posturi de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, ci se referă la emisiuni cu caracter informativ, politic si analitic. Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va merge strict pe monitorizarea implementării și respectării de către radiodifuzori și furnizorii de servicii a legislației. Afirmația aparține membrei CCA, Veronica Cojocaru și a fost făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Veronica Cojocaru a spus că CCA, conform competențelor ce îi revin, va monitoriza ca prevederile legii să fie respectate, iar în acest sens a fost aprobată o decizie prin care au fost informați toți radiodifuzorii și distribuitorii de servicii despre modificările operate la Codul Audiovizualului. Aceștia au fost rugați să raporteze la CCA ofertele de servicii și concepțiile generale în conformitate cu prevederile ce vor intra în vigoare de la12 februarie curent.

„În baza deciziei aprobate, prin care informăm radiodifuzorii despre modificările adoptate, am anexat un nou formular al concepției generale și îi rugăm să racordeze concepțiile generale și oferta de servicii la noile norme. Am anexat de asemenea lista țărilor ce nu au ratificat Convenția privind televiziunea transfrontalieră și este încă prematur să vorbim despre ce se va întâmpla ulterior”, a precizat membra CCA.

Ea a spus că CCA va analiza ofertele de servicii și concepțiile generale ce vor fi prezentate atât de radiodifuzori, cât și de distribuitorii de servicii. Aceștia, potrivit membrei CCA, au posibilități de negociere cu posturile de televiziune străine, unele dintre ele cu siguranță au și versiuni internaționale de difuzare ce se încadrează în limitele legislației naționale în vigoare, astfel, posturile străine difuzate în prezent pe teritoriul Republicii Moldova ar putea să fie prezente și în continuare, însă conform noilor prevederilor legale.

Veronica Cojocaru a mai spus că, ulterior, CCA va veni cu o analiză mai amplă despre felul cum se aplică modificările la legislație adoptate recent.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.