logo

„Verificați soba, aragazul, cazanul înainte de sezonul rece”, avertismentul salvatorilor în campania de informare


https://www.ipn.md/index.php/ro/verificati-soba-aragazul-cazanul-inainte-de-sezonul-rece-avertismentul-salvatori-7967_1107755.html

Echipe de salvatori desfășoară o campanie de informare a cetățenilor în preajma sezonului rece. Angajații IGSU au demarat deplasările în teren, pe teritoriul municipiului Chișinău, pentru a le comunica oamenilor măsurile de prevenire a incendiilor provocate de exploatarea greșită a instalațiilor de încălzire a spațiilor locative. Vizitele la domiciliu sunt tradițional efectuate în fiecare an și constau în discuții explicative și demonstrative, transmite IPN.

Oamenii sunt îndemnați să monteze corect instalațiile conectate la gaze naturale şi să se asigure că acestea sunt amplasate în locuri inaccesibile copiilor. Totodată, trebuie verificată periodic funcționalitatea aparatelor, iar dacă sunt depistate defecţiuni, cetățenii sunt sfătuiți să apeleze exclusiv la ajutorul specialiștilor autorizați.

„Conectarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale se va efectua doar după înlăturarea cauzelor care au determinat eliminarea de gaze. Amplasarea buteliilor în interiorul locuințelor, mai ales în preajma surselor de căldură, este interzisă. Persoanele care optează pentru utilizarea acestora trebuie să le poziționeze în cutii metalice în afara încăperilor, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate”, informează IGSU.

Totodată, salvatorii atrag atenţia asupra exploatării corecte a aragazului. Oamenii sunt îndemnaţi să oprească aragazul după ce l-au utilizat, iar când ies din case să îl deconecteze. Pentru evitarea intoxicațiilor, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale. Angajaţii IGSU avertizează că exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor de gaze se poate solda cu incendii sau explozii în spații închise.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă preconizează activităţi de informare în toate raioanele țării.

Datele oficiale arată că, în sezonul rece al anului trecut, numărul de incendii în locuinţe s-a redus cu 24. Bilanțul, însă, a fost tragic: au decedat opt persoane, inclusiv 3 copii.