logo

Veaceslav Savcenco: Unii judecători devin solidari în comiterea abuzurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-savcenco-unii-judecatori-devin-solidari-in-comiterea-abuzurilor-7967_1100122.html

O parte din judecătorii din Republica Moldova comit ilegalități, ceea ce face ca sistemul judecătoresc să nu fie la nivelul așteptărilor cetățenilor. Judecătorii devin solidari în comiterea abuzurilor. Declarații în acest sens au fost făcute de juristul Veaceslav Savcenco, într-o conferință de presă la IPN.

Veaceslav Savcenco, reprezentantul Otiliei Pintilei și al lui Nicolae Pintilei și fratelui lor vitreg, suține că aceștia au fost deposedați abuziv de un apartament din capitală și privați ilegal de dreptul la spațiul locativ acordat în condițiile legii. El afirmă că la această situație s-a ajuns inclusiv din cauza judecătorilor care au examinat cauzele civile cu referire la acest subiect.

Juristul afirmă că cei doi frați au fost deposedați de apartament după un șir de evenimente care au început încă în anii 90, când tatălui Otiliei Pintilei și al lui Nicolae Pintilei i-a fost repartizat un apartament, în care acesta a trecut să locuiască cu familia, inclusiv soția și trei copii.

După mai multe evenimente, inclusiv retragerea vizei de reședință din acel apartament, s-a ajuns la situația când frații Nicolae Pintilei și Otilia Pintilei au fost deposedați de spațiul locativ.

Din anul 2002 aceștia au umblat prin instanțe pentru a-și recăpăta dreptul de proprietate. Potrivit lui Veaceslav Savcenco, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că judecătorii care au avut de examinat cauzele la acest subiect au conlucrat și și-au acoperit reciproc ilegalitățile.

Veaceslav Savcenco susține că, într-un final, apartamentul a ajuns în proprietatea judecătoarei Lidia Bulgac, dar asupra căruia a fost solicitat sechestru. El spune că în decembrie 2003, când au aflat despre existența hotărârii prin care apartamentul i s-a atribuit judecătoarei Bulgac, Otilia Pintilei și Nicolae Pintilei au depus apel, iar, ulterior, și o cerere de revizuire. În consecință, Curtea de Apel Chișinău i-a informat că despre repartizarea cauzei judecătorului Mihai Ciugureanu, la care Lidia Bulgac a cerut examinarea în lipsa ei.

Potrivit lui Veaceslav Savcenco, în 2008, Lidia Bulgac a solicitat anularea sechestrului asupra apartamentului, aplicat prin decizia Judecătoriei Centru în 2003, motivând că decizia este deja executată și repartizat bonul de repartiție în baza căreia împreună cu familia deja locuiește în apartament.

Juristul mai spune că materialele primei cauze la acest subiect au fost nimicite complet, chiar dacă mai trebuia păstrate. În arhiva Judecătoriei Chișinău nu s-au păstrat copiile actelor judecătorești adoptate, inclusiv prin care a fost admisă cererea de revizuire a lui Nicolae Pintilei și Otilia Pintilei. Veaceslav Savcenco conchide că parte din judecătorii din Republica Moldova comit ilegalități, ceea ce face ca sistemul judecătoresc să nu fie la nivelul așteptărilor cetățenilor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.