logo

Veaceslav Ioniță: UE îi vrea binele Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-ionita-ue-ii-vrea-binele-republicii-moldova-7978_1038788.html

Prin condițiile impuse Republicii Moldova, Uniunea Europeană îi vrea binele acestei țări, susține expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care s-a referit, în particular, la două din cele 28 de condiții stabilite în Memorandumul de înțelegere semnat între Moldova și UE pentru acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro. Astfel, una din condiții prevede reforma Guvernului central, iar cea de a doua la reducerea numărului actelor permisive. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul a subliniat că reforma Guvernului din 2003 a avut ca scop declarat apropierea de cetățean, în realitate, însă, numărul de funcționari la primării și în raioane nu a crescut, în schimb a crescut numărul funcționarilor la Guvern. „În 2003 eram circa 3,3 milioane de cetățeni cu un număr de 15 mii de funcționari, acum, conform ultimului recensământ, populația țării este de 3 milioane, dintre care 600 de mii de moldoveni sunt oficial stabiliți în afara țării, adică pe teritoriul republicii se află doar 2,4 milioane de cetățeni, iar numărul funcționarilor este de 25 de mii, cu 10 mii mai mult la o populație mai mică. Un funcționar costă bugetul de stat 120 de mii de lei pe an, iar anual statul pierde peste un miliard de lei pentru un aparat birocratic umflat”, susține expertul.

Acesta a explicat că, anterior, agenții economici cheltuiau anual circa 400 de milioane de lei numai pentru ca să obțină de la o instituție a statului un certificat și să-l prezinte la o altă instituție. Și aceasta doar în cadrul a cinci servicii, care recent au fost unite într-un centru unic. Agenții economici erau purtați pe drumuri între Serviciul Fiscal și Serviciul Vamal, care cereau tot felul de acte, iar Uniunea Europeană a intervenit și a cerut autorităților să facă ordine în acest sens și să elibereze business-ul.

Cea de-a doua condiție impusă de UE se referă la numărul de autorizații. „Am lichidat autorizațiile, după aceasta am redus licențele și controalele, ca după aceasta să ne pomenim că avem permisiuni. S-a făcut o evaluare, și europenii au rămas șocați când au văzut că în Moldova există 400 de acte permisive, 300 dintre ele sunt inutile, însă”, a spus Veaceslav Ioniță.

„Actele permisive erau o povară mare pentru oamenii de afaceri, care trebuiau să adune câte 300 de hârtii de la diferite instituții, care, anual, înseamnă miliarde de lei. Uniunea Europeană spune: faceți ordine aici, pentru că s-a mai constatat și faptul că avem peste șase mii de servicii contra-plată, și nu se cunoaște cine face auditul acestora, iar UE cere ca să se facă ordine în acest domeniu”, a exemplificat Veaceslav Ioniță.

„Părerea mea este că acest lucru va lua mult timp. Când modifici legea este una, dar cât de repede vei merge și cât de tare UE va vedea angajamentul nostru serios de a merge înainte, este altceva. Tot ce ne cere UE este să nu risipim în prostie circa un miliar de lei pe un aparat umflat, ineficient și care distruge business-ul și să reducem povara administrativă asupra acestuia”, a mai spus expertul.

Dezbaterile publice „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, constituie ediția a 85-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.