logo

Veaceslav Ioniță: Nu este corect să antrenezi Banca Națională în procese politice de scurtă durată


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-ionita-nu-este-corect-sa-antrenezi-banca-nationala-8004_1078341.html

Nu este corect să antrenezi Banca Națională în procese politice de scurtă durată. „Banca Națională se află în societate și ea este influențată de ce se întâmplă în societate, dar politicienii, chiar dacă decid să vină cu anumite sugestii, trebuie să le facă extrem de prudent ca să nu fie văzut ca o ingerință în activitatea BNM”, a spus Veaceslav Ioniță, expert economic „IDIS Viitorul”, care a participat la dezbaterea publică „Fluctuația cursului valutar, de ce depinde și ce trebuie să cunoaștem despre ea?”, organizate de Agenția de presă IPN

Veaceslav Ioniță a menționat că, în Republica Moldova, cursul valutar este relativ același din cauză că marja este foarte mică. „În Republica Moldova, în perioadă de stabilitate, diferența dintre procurarea și vânzarea de valută la schimbul valutar este una extrem de mică comparativ cu orice altă țară. Marja crește în perioada de instabilitate, atunci când cursul se duce în sus sau în jos”, a explicat expertul.

El afirmă că Banca Națională este o instituție independentă, dar nu este izolată de societate. În opinia lui, aceasta trebuie să audă semnalele din societate. „Leul a început să se deprecieze exact după declarațiile politice, potrivit cărora cursul valutar ar trebui modificat în favoarea anumitor grupuri economice, dar fluctuația care a urmat nu este legată de politică, ci de o decizie a Băncii Națională, spune expertul. „Din cauza inflației mici din acest an, noi riscăm ca la anul să avem cea mai mică indexare a pensiei din istoria Republicii Moldova. Ce se întâmplă pe piața valutară? Începând cu luna mai, la noi oferta de valută a fost cu 135 de milioane de dolari mai mare decât cererea. De fapt, avem o presiune pe piața valutară, prin care vânzările de valută sunt cu mult mai mari decât cererea. Acest lucru trebuia să ducă la o întărire și mai tare a leului, dacă nu intervenea Banca Națională”, a spus expertul.

Acesta explică cererea mică de valută prin prisma a doi factori: 1) a scăzut consumul populației și 2) anul acesta Moldova se regăsește într-o conjunctură internațională favorabilă, legată de resursele energetice. Datorită acestui fapt, spune expertul, în 2020, țara va avea ce mai mică „notă de plată” pentru resurse energetice. „Această presiune de scădere a cererii de valută era o presiune enormă pe piața valutară. Începând cu luna mai, Banca Națională a început să cumpere valută de pe piață ca să balanseze piața”, a argumentat Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță a reiterat că piața valutară e determinată de cerere și ofertă, iar Banca Națională, ca să nu permită o întărire puternică a leului, este atentă, inclusiv și la ce spun experții, dar și politicienii și asta nu este o crimă, atât timp cât acestea se fac în spațiul public. „Banca Națională a cumpărat valută și a întărit rezervele valutare, care au crescut cu cea mai mare viteză din istoria Moldovei și totodată a rezolvat problema de pe piața valutară. Deci, nu a permis leului să se întărească tare și a rezolvat și problema cu inflația, ca să fie un randament cât de cât normal”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță observă că în acest an, într-o perioadă foarte tulbure, când valutele cresc și scad brusc, Banca Națională a reușit totuși „să ne scoată din anul acesta într-o zonă confortabilă”. Pe termen lung, spune acesta, cu mici excepții, leul moldovenesc s-a menținut bine. Singurul lucru rău din anul acesta, în opinia lui, e faptul că au fost multe carusele și a recomandat Băncii să asigure o liniște pe piață, ca aceasta să se încadreze în parametrii normali.

Populației, expertul recomandă să păstreze economiile, dacă sunt pe termen scurt, în valuta în care le-au primit sau în care urmează să facă tranzacții. În cazul în care dispun de economii pe termen lung  - să-i păstreze cu dobândă în bancă, în lei moldovenești. Potrivit lui, practica de 20 de ani a demonstrat că în lei se câștigă cel mai mult. „Leul moldovenesc, cel puțin în ultimii patru ani, fluctuează în parametri normali: plus minus doi lei pe parcursul unui an de zile. Nu văd anul aceste erori mari la Banca Națională, decât percepția că poate trebuia să fie mai line aceste fluctuații. Ea și-a îndeplinit misiunea: să asigure parametrii necesari pentru o economie echilibrată”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Dezbaterea publică „Fluctuația cursului valutar, de ce depinde și ce trebuie să cunoaștem despre ea?”, este ediția a 162-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.