logo

Veaceslav Ioniţă: multe vinuri vândute în Rusia aveau doar 10% vin şi restul apă


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-ionita-multe-vinuri-vandute-in-rusia-aveau-doar-10-7966_959433.html

Foarte multe vinuri care s-au vândut în Federaţia Rusă, fabricate din vinuri brute moldoveneşti, aveau doar 10% vin şi restul - apă, a declarat pentru Info-Prim Neo, economistul Veaceslav Ioniţă. Expertul spune că această situaţie ar fi putut influenţa decizia autorităţilor de la Moscova de a stopa importurile de vinuri din Moldova. El a precizat însă că aceasta este o problemă de calitate şi nu de securitate sanitară, aşa cum au pretins autorităţile sanitare ale Rusiei. Totodată, sursa citată menţionează că aceasta este exclusiv problema agenţilor economici din Rusia şi nu a Moldovei sau a agenţilor economici moldoveni, deoarece respectivele vinuri erau fabricate de ruşi din vinurile brute importate din Moldova. Deşi el spune că agenţii economici au dreptul să vândă vin şi de 5%, ei sunt obligaţi însă să scrie pe etichetă cantitatea de vin din conţinutul sticlei, aşa cum este scris la sucuri – „câtă apă şi cât suc”. „Întreprinzătorii ruşi însă pretindeau că vând vin de 100%, când în realitate procentul era doar 10”, a mai spus Ioniţă. Economistul nu a exclus faptul că pe piaţa Rusiei au putut intra şi vinuri contrafăcute, menţionând că, atât Moldova, cât şi Rusia, nu dispuneau de „reguli normale” de funcţionare. „Sistemul permitea să vinzi tot ce vrei şi la moment nu mai permite, iar agenţii economici vor fi nevoiţi pe viitor să lucreze normal”, a subliniat sursa citată. Moldova trebuie să-şi repoziţioneze vinurile: de la vinuri ieftine şi de calitate şubredă – la vinuri scumpe şi de calitate, să adopte o lege prin care să stipuleze minimumul de calitate garanta de stat şi să oblige agenţii economici să se conformeze acestor standarde, a mai spus Veaceslav Ioniţă. Anual în Federaţia Rusă se exportau vinuri în valoare de cca 200 mil. USD. Din cantităţile exportate, doar 50 la sută erau vinuri îmbuteliate, restul revenind vinurilor brute, transportate în cisterne.