logo

Veaceslav Cunev: Moldova comunică la nivel primitiv cu țările dezvoltate


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-cunev-moldova-comunica-la-nivel-primitiv-cu-tarile-8004_1076799.html

"La ziua de azi, Moldova este concepută pe mapamond ca un furnizor de materii prime și talente, unde creșterea economică nu trebuie să depășească 3-4%, altfel ea devenind un posibil concurent. Și doar însăși Moldova poate corecta această atitudine față de sine, schimbându-și locul în lume". Este opinia lui Veaceslav Cunev, antreprenor, președintele Asociației companiilor IT ATIC.

În cadrul dezbaterilor publice de la Agenția IPN "Unde scapătă modernizarea economiei", el a menționat că, după semnarea Acordului de Asociere RM-UE, nu a existat nici măcar o încercare de a înțelege rolul și locul economiei moldovenești. "Nu am avut vreun guvern care ar fi dorit cu adevărat să elaboreze planuri strategice și să le realizeze în mod consecvent. Toate strategiile erau elaborate de dragul bifării, pentru ca mai apoi sa fie stocate pe raft și uitate", a menționat Veaceslav Cunev.

"Continuăm să dialogăm cu țările dezvoltate la nivelul conceptelor depășite: iată ce  vă putem vinde, iată ce puteți cumpăra... Aceasta este o abordare primitivă, care, la mod sigur, nu dă rezultate. Cu Germania, de exemplu, trebuie de negociat din punctul de vedere al strategiei industriale 4.0. Și atunci ei ne vor concepe ca pe un  potențial partener, care înțelege despre ce este vorba", a explicat omul de afaceri.

El a numit drept eșec și ideea de pod dintre Est și Vest. "La urma urmei, un astfel de pod este necesar numai atunci, când acesta generează o valoare adăugată", a subliniat Veaceslav Cunev.

În opinia lui, acum în Moldova totul este făcut așa, de parcă intenționat nu vrem să ne dezvoltăm. "Acordul de asociere este o oportunitate de a lansa în Moldova o economie de dezvoltare, prin care țara ar putea merge mai departe, indiferent de cine ar veni la putere. Dar guvernele acționează precum pompierii. Funcționarii nu au timp, nu cunosc și, de multe ori, nu doresc să se gândească la strategii. De aceea, această sarcină trebuie delegată centrelor de experți și instituțiilor, ca și în țările dezvoltate", a conchis președintele Asociației companiilor IT ATIC.

Dezbaterea publică „Unde scapătă modernizarea economiei” face parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.