logo

Veaceslav Bădărău: Blocarea paginilor web va fi posibilă doar în cadrul unei cauze penale


https://www.ipn.md/index.php/ro/veaceslav-badarau-blocarea-paginilor-web-va-fi-posibila-doar-in-7967_1026477.html

Blocarea anumitor pagini web, care este prevăzută în noul proiect de lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale va fi posibilă doar în cadrul unei cauze penale. De asemena, pentru aceasta va fi nevoie de încheierea instanţei de judecată cu invocarea motivului pentru care se blochează o pagină. Declaraţia în acest sens a fost făcută de şeful adjunct al Centrului de combatere a crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Veaceslav Bădărău, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

În ceea ce ţine de citirea e-mailurilor, Veaceslav Bădărău a declarat că această măsură specială poate fi aplicată doar în cazul în care este vorba de o infracţiune gravă, deosebit de gravă sau excepţional de gravă. „Respectiv, aceasta se efectuează doar în cadrul urmăririi penale, nu la solicitarea poliţiei sau procuratorii. În alte cazuri, ele nu vor putea fi aplicate”, a menţionat şefului adjunct al Centrului.

Veaceslav Bădărău a declarat că altfel poliţia nu va putea acumula probe, dacă nu vor fi citite e-mailurile în cazurile de crimă informatică. „Eu vorbesc de infracţiunile informatice care sunt fals informatic, fraudă informatică, infectarea calculatoarelor, atacurile etc. Aceasta este o categorie care altfel nu pot fi investigate”, a afirmat şefului adjunct.

Potrivit lui Veaceslav Bădărău, noul proiect de lege nu prevede modificare în ceea ce ţine de stocarea informaţiilor. El a menţionat că operatorii de internet erau obligaţi să stocheze informaţiile încă din anul 2007, prin Legea privind comunicaţiile electronice. „La fel, au fost obligaţi toţi prestatorii de servicii internet să păstreze datele de Legea privind combaterea criminalităţii informatice. În proiectul acesta, ce ţine de păstrarea datelor,  s-a făcut doar o concordanţă între Legea cu privire la comunicaţiile electronice şi Legea cu privire la criminalitatea informatică”, a menţionat Veaceslav Bădărău. Acesta susţine că proiectul le nu impune obligaţiuni în plus operatorilor.

Totodată, Veaceslav Bădărău a menţionat că Republica Moldova a ratificat Convenţia europeană privind combaterea criminalităţii cibernetice, care obligă autorităţile, ca stat membru, în caz de necesitate, să conserve unele date de un anumit server din ţară. „Nu vorbim despre conservarea întregului internet, ci doar când e vorba de infracţiune. Aceasta să fie clar”, a afirmat şefului adjunct al Centrului.

Potrivit lui Veaceslav Bădărău, proiectul de lege îi oferă anumite instrumente poliţiei şi procuraturii pentru acumularea probelor ce ţin de anumite crime. „Neavând aceste instrumente, în multe situaţii poliţia va fi incapabilă de a cerceta anumite tipuri de infracţiuni”, a afirmat şefului adjunct al Centrului.

Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.