Vasile Tarlev: „Sărăcia a apărut în ultimii ani, dar ca atare este străină pentru R. Moldova”
https://www.ipn.md/index.php/ro/vasile-tarlev-saracia-a-aparut-in-ultimii-ani-dar-ca-atare-este-straina-pentru-r-7967_962665.html
„Sărăcia a apărut în ultimii ani, dar ca atare este străină pentru R. Moldova”, a declarat ziariştilor, după şedinţa de Guvern din 13 decembrie, premierul Vasile Tarlev, menţionând necesitatea lichidării sărăciei „cât mai curând posibil”.
Potrivit premierului, Guvernul este foarte preocupat de nivelul sărăciei în ţară, iar pentru combaterea acesteia va implementa cât mai eficient Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei, va crea noi locuri noi de muncă, va îmbunătăţi situaţia din domeniul sănătăţii, educaţiei, va dezvolta infrastructura şi va asigura securitatea energetică a ţării.
La 12 decembrie, la şedinţa Grupului Consultativ al donatorilor pentru RM, Executivul a recunoscut că, în pofida creşterii economice, reducerea sărăciei a fost stopată în ultimii ani, iar în zonele rurale nivelul sărăciei de fapt s-a majorat. Guvernul şi partenerii săi internaţionali au recunoscut că îmbunătăţirea calităţii şi ritmului de creştere economică în Moldova vor fi decisive în asigurarea reducerii sărăciei.
Potrivit Raportului Naţional de Dezvoltare Umană 2006, în anii 2000-2003 creşterea economică, aparent, a corelat strâns cu reducerea ratei sărăciei, care a scăzut de la 67,8% la 29%. Însă în 2004 legătura dintre creşterea economică şi evoluţia sărăciei a slăbit, ponderea celor sărăci reducându-se cu doar 2,5 puncte procentuale, în timp ce în mediul rural rata sărăciei a crescut. În 2005, această legătură practic a dispărut: deşi s-a înregistrat o creştere a producţiei, sărăcia s-a extins.
Un sfert dintre cetăţenii participanţi la sondajul efectuat în procesul elaborării raportului au afirmat că în ultimii cinci ani au devenit mai săraci sau mult mai săraci.
După părerea autorilor Raportului, reducerea sărăciei în Moldova a fost determinată, în cea mai mare măsură, de remitenţele de peste hotare care, concomitent, au influenţat pozitiv creşterea economică.
Autorii raportului mai constată că în RM vulnerabilitatea veniturilor rămâne o problemă la fel de mare ca şi sărăcia propriu-zisă. Fiind întrebaţi cât de stabile le sunt veniturile, o treime din cei chestionaţi au declarat că au venituri instabile, iar puţin peste 16% au venituri foarte instabile.
Experţii constată că atâta timp cât veniturile obţinute din agricultură vor fi foarte volatile, inegalitatea veniturilor
şi sărăcia din Moldova nu vor fi reduse în mod durabil.