Vasile Tarlev: Comuniştii au ruinat producătorul autohton
https://www.ipn.md/index.php/ro/vasile-tarlev-comunistii-au-ruinat-producatorul-autohton-7965_976644.html
Comuniştii au ruinat producătorul autohton, a declarat marţi, 14 iulie, Vasile Tarlev, candidat pe lista Partidului Social Democrat (PSD). „Implicarea autorităţilor centrale în activitatea sectorului real al economiei, a condus la scăderea generală a cererii la principalele produse, aprecierea nejustificată a monedei naţionale, care în final au distrus producătorul autohton”, a spus acesta la o conferinţă de presă, citat de Info-Prim Neo.
Fostul premier spune că a plecat din funcţie pentru că nu a rezistat să vadă cum autorităţile distrug economia Moldovei, cum „oligarhii din jurul preşedintelui fură din buzunarul statului”. „Partidul Social Democrat (PSD) vine cu un program anticriză care ar salva situaţia producătorilor. Astfel, pentru depăşirea acestei crize e nevoie de reformarea şi modernizarea sistemului fiscal, creditarea producătorilor pe perioade de 7-10 ani, cu o rată a dobânzii de 3-5%”, a menţionat candidatul PSD.
„Politica dusă în ultimii ani de comunişti a permis deteriorarea relaţiilor cu importante pieţe de desfacere. Introducerea vizelor pentru români împedică accesul produselor autohtone pe piaţa din România, iar agenţii economici din cele două ţări nu pot dezvolta relaţii economice”, a mai spus fostul premier.
Vasile Tarlev se pronunţă pentru interzicerea importului de materie primă care se produce în Moldova şi reducerea impozitelor pentru aceasta.
La aceeaşi conferinţă, Tarlev a criticat intenţia autorităţilor de a cumpăra Investprivatbank prin Banca de Economii. „Statul va avea numai de pierdut de pe urma acestei tranzacţii, deoarece BEM va trebui să restituie banii deponenţilor Investprivatbank. Prin aceste acţiuni autorităţile vor să demonstreze în plină campanie electorală că bancherii sunt răi, iar statul este bun”, a mai spus acesta.
Candidatul PSD sugerează forţelor de ordine să tragă la răspunderea funcţionarii care trebuiau să prevadă acest faliment cel puţin cu un an înainte.