Vasile Tarlev: Aderarea R. Moldova la CEFTA va permite atragerea investiţiilor directe
https://www.ipn.md/index.php/ro/vasile-tarlev-aderarea-r-moldova-la-cefta-va-permite-atragerea-investitiilor-dir-7966_958777.html
Un acord unic multilateral de liber schimb regional, de rând cu Preferinţele Comerciale Autonome ale UE, va contribui la atragerea adiţională a investiţiilor directe în Moldova şi cele cinci ţări din Balcanii Occidentali şi extinderea comerţului intra-regional. Această declaraţie a fost făcută de către prim-ministrul Vasile Tarlev, în cadrul summit-ului de la Bucureşti al premierilor statelor din Europa de Sud-Est, dedicat extinderii simultane şi amendării Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA).
Totodată, Tarlev consideră că admiterea simultană la CEFTA a ţărilor care au deja semnate acorduri bilaterale de liber schimb în baza criteriilor actualizate de aderare ar facilita şi accelera procesul de extindere a Zonei de Liber Schimb şi ar oferi un cadru juridic unic de liber schimb.
Potrivit premierului, Moldova participă activ la toate proiectele regionale din cadrul Pactului de Stabilitate în Europa de Sud-Est şi beneficiază actualmente de sprijinul Comisiei Europene şi a statelor din regiune. „Această ne face să sperăm că pe data de 4 mai 2006 la Thessaloniki va fi luată o decizie privind aderarea Moldovei cu drepturi depline la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)”.
Premierii statelor din Sud-Estul Europei prezenţi la reuniunea CEFTA de la Bucureşti au adoptat, joi, 6 aprilie, o Declaraţie comună prin care cer miniştrilor de profil să încheie un acord, care să prevadă extinderea şi amendarea CEFTA. Negocierile se vor finaliza la sfârşitul lunii septembrie, pentru ca acordul să intre în vigoare până în 2007, când România şi Bulgaria ar putea deveni membre UE.
Acordul îşi propune să faciliteze stabilirea treptată a unei zone de "cumulare diagonală de origine" între ţările UE şi cele din Balcanii de Vest şi va prevedea un cadru adecvat de gestionare şi evaluare a implementării eficiente a acordului. În acest scop, conform Declaraţiei comune, părţile sunt de acord să iniţieze, până la 31 mai, negocieri oficiale sub auspiciile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, în vederea încheierii acordului până la sfârşitul anului.
Până la sfârşitul anului curent, când România va adera la Uniunea Europeană, Republica Moldova, Albania, Bosnia, Macedonia, Serbia-Muntenegru şi Kosovo ar putea deveni membre CEFTA.