logo

Vasile Bolea: Amenzile în stare de urgență nu au fost instituite pentru a se aduna bani la buget


https://www.ipn.md/index.php/ro/vasile-bolea-amenzile-in-stare-de-urgenta-nu-au-8004_1073600.html

Amenzile, aplicate cetățenilor de organele de drept în perioada stării de urgență, au fost instituite de stat, nu ca să se acumuleze bani la buget, dar pentru a provoca persoana să nu aibă un comportament delicvent, adică să nu încalce regulile. Declarația a fost făcută de Vasile Bolea, deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor, în cadrul dezbaterilor publice „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN.

Deputatul este convins că, dacă persoana încalcă restricțiile impuse și astfel pune în pericol alți cetățeni, organele responsabile trebuie să intervină. Potrivit lui, dacă acea persoană amendată nu este mulțumită de sancțiunea primită, ea poate oricând să atace în instanțele de judecată  procesele verbale care i s-au întocmit.

Deputatul socialist relatează că pe 17 martie când a fost instituită starea de urgență s-au operat mai multe modificări, inclusiv la Legea privind starea de urgență și Codul Contravențional, unde s-au înăsprit amenzile contravenționale și prevederile din Codul Penal, care prevăd încălcarea regimului de stare de urgență. „Dacă este bine sau rău, trebuie să aprecieze societatea. Evident că cei care au încălcat sunt nemulțumiți. Altă parte, destul de numeroasă, este de părere că amenzile și mai tare trebuiau de înăsprit în această perioadă”, mai spune acesta.

În altă ordine de idei, Vasile Bolea consideră că în perioada stării de urgență, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru acele categorii de populație care sunt cel mai tare defavorizate în contextul creat: „Cu o gaură în buget de peste 16 miliarde de lei, Guvernul a trebuit să întreprindă o serie de măsuri ca angajamentele precum plata salariilor, pensiilor sau ajutoarelor sociale să nu fie obstrucționate. Reieșind din acest context s-au luat decizii din partea Comisiei pentru Situații Excepționale, apoi aceste decizii au fost transpuse în acte normative pe care Parlamentul le-a adoptat”.

Deputatul recunoaște că a fost a fost „o mica bâlbâială” a Guvernului de la început, când doar unii medici sau alți bugetari au primit îndemnizația unică de 16 mii de lei pentru că s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă, însă, ulterior aceasta a fost corectată. „Nu au fost careva restanțe la plata salariilor și pensiilor, s-a decis să fie ajutate categoriile de populație care lucrează la privat sau sunt întreprinzători individuali ca să primească ajutor de șomaj, bugetari care au făcut COVID-19 au primit și o îndemnizație unică de 16 mii de lei”, a spus Vasile Bolea.

Dezbaterile „Prestația Guvernului la șase luni de la învestire și două luni de situație excepțională: pro și contra” sunt ediția a 135-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.