logo

Vântul puternic a smuls copaci din rădăcină, a rupt crengi și fire electrice. În Chișinău este Situație de forță majoră


https://www.ipn.md/index.php/ro/vantul-puternic-a-smuls-copaci-din-radacina-a-rupt-7967_1105103.html

Vântul puternic din noaptea trecută a smuls copaci din rădăcină, a rupt crengi și fire electrice. În capitală și în alte localități din centrul țării serviciile de specialitate intervin pentru a înlătura consecințele intemperiei, transmite IPN.

În Chișinău este declarată Situație de forță majoră. Primăria precizează că se calculează pagubele pentru a fi alocate surse necesare pentru intervenții. În fiecare sector vor fi create echipe separate. Decizia a fost luată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău. Între timp, continuă să se intervină în toate sectoarele și să fie înlăturate pagubele. „Situația este gravă și rugăm cetățenii să fie atenți”, este apelul autorităților.

„Sunt mai multe pagube în urma vântului puternic, iar intervențiile de urgență includ acoperișuri afectate, drumuri, mobilier urban, fire electrice, mașini deteriorate și pagube la instituțiile educaționale și sociale. Situații grave sunt și în suburbiile capitalei”, a menționat primarul general, Ion Ceban.

Vremea rea a afectat și circulația transportului public. Arborii căzuți pe partea carosabilă și rețeaua de contact au determinat staționarea troleibuzelor pe Șoseaua Muncești, str. Trandafirilor, str. V. Dokuceaev, str. Columna și pe drumul de acces spre satul Trușeni. Pentru evacuarea troleibuzelor s-au folosit două unități de tractare, iar pentru restabilirea rețelelor de contact au intervenit toate echipele specializate. 37 de curse nu au putut fi efectuate. Serviciile de intervenție ale RTEC continuă să acționeze în teren. În acest moment circulația a fost restabilită, toate rutele circulă conform itinerarelor și orarelor stabilite.

Ministerul Afacerilor Interne precizează de pe părțile carosabile au fost înlăturați 100 de arbori smulși din rădăcină, au fost semnalate 10 cazuri de cădere a firelor electrice de la sol. Polițiștii și pompierii au fost alertați pentru deblocarea traseelor, dar și defrișarea copacilor în orașul Orhei, unde au intervenit în peste 30 de cazuri. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a defrișat un arbore căzut peste o țeavă de alimentare cu gaze de pe o stradă din orașul Orhei. Cele mai multe intervenții ale echipajelor de salvatori, polițiști și carabinieri au avut loc în capitală, unde 66 de arbori au fost ridicați de pe trasee, din curți, dar și de pe autovehicule parcate.

În urma condițiilor meteo nefavorabile au rămas deconectate parțial de la energia electrică 130 de localități din 9 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. În dimineața zilei de 12 iunie mai rămâneau parțial fără curent electric 86 localități din 9 raioane.

Potrivit datelor Serviciului 112, în urma furtunii înregistrate, a crescut cu aproape 50% numărul solicitărilor, înregistrându-se până la 750 de solicitări pe oră. Oamenii au raportat situații legate de fire electrice căzute, arbori doborâți pe trasee blocate, dar și mașini avariate.

Populația este îndemnată să evite deplasarea sub cabluri electrice și crengile rupte, care atârnă, iar în situații de risc să apeleze de urgență Serviciul 112.