logo

Valeriu Pașa: se pune problema dacă după următoarele alegeri vom mai avea democrație


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-pasa-se-pune-problema-daca-dupa-urmatoarele-alegeri-vom-mai-avea-democra-7978_1038388.html

În Republica Moldova nu este situație politică obișnuită, unde concurența se desfășoară liber. „Acum nu se pune problema cine preia puterea după alegerile parlamentare, dar dacă mai avem sau nu democrație după următoarele alegeri?”, a menționat activistul civic, Valeriu Pașa la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană de alternativă în prag de an electoral”, ediția a 81-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Acesta s-a referit la blocul electoral format de PAS și PPPDA, precizând că este o idee destul de interesantă și practică, mai ales că se merge pe logica că nu trebuie disperase resursele, însă s-a arătat nedumerit de ce partidele, care sunt de opoziție, iar opoziția are menirea să preia puterea, abia peste un an, de la alegerile prezidențiale, au decis să creeze un bloc comun? „Apare o serie de întrebări: de ce două partide și nu trei? de ce a trecut un an de zile pentru lucruri care erau evidente acum un?”.

Activistul civic s-a referit și la instituțiile statului, care nu lasă speranța unei stabilizări economice în rândul cetățenilor, în contextul în care, problema mare a Moldovei este cea demografică. Astfel, Republica Moldova riscă să rămână fără oameni, iar cifrele oficiale demonstrează deja că doar în Italia s-au stabilit cu traiul 167 de mii de moldoveni, dintre care 20 de mii de copii sau echivalentul a trei sute de școli închise în ultimul timp în Moldova.

„ Chiar dacă se încearcă pe partea politicilor publice să se rezolve problema, Moldova rămâne fără oameni. Ne putem trezi cu un colaps demografic, iar în cinci ani nu va avea nici cine să lucreze, să achite impozite pentru salarii și pensii. De aceea, acum nu este vorba despre cine preia puterea politică pentru următorii patru ani”, a spus Valeriu Pașa.

În același context, activistul civic a notat că rezultatele partidelor după alegerile parlamentare se bazează pe strategii și tehnologii, iar la ultimele alegeri, tehnologiile politice murdare au avut rol determinant. S-a utilizat controlul juridic pentru a elimina din cursa electorală Partidul Politic Partidul Nostru, a fost introdus un partid clonă care a lăsat PCRM fără cel puțin șapte mandate prin tehnologii murdare care au schimbat rezultatul final al alegerilor, iar în cazul sistemului uninominal de vot, susține Valeriu Pașa, impactului acestor politici și tehnici va crește de multe ori.

„Orientarea externă sau geopolitică dintotdeauna a fost cea care a determinat împărțirea eșichierului politic din Moldova, chiar dacă în proporție absolut majoritară a fost o manipulare. La fel cum cei de la guvernare s-au declarat europeni, însă au făcut tot ce vrei numai nu integrare în Uniunea Europeană, și cei pe vectorul pro-rus nu au făcut nimic. În această situație, candidații independenți vor fi utilizați pentru a obține niște voturi. De aceea, partidele trebuie să explice foarte clar orientarea externă și acțiunile pe intern”, a menționat Valeriu Pașa.

Despre orientarea geopolitică euroasiatică, activistul civic, spune că se bazează în proporție de 80% pe o mare minciună și manipulare, care este introdusă în mințile moldovenilor prin mass-media. „Este un mit alimentat de mass-media din Rusia și același mesaj este preluat de o parte din media locală și menținut de guvernările ce se declară pro-europene. Multe din ceea ce se transmite din exterior, numai jurnalism nu este. Prin aceste informații difuzate se menține artificial o divizare a societății pe criterii geopolitice. Și cei care vorbesc despre vectorul pro-european, la fel alimentează societatea cu mitul aderării la UE, a spus el.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și potențialilor candidați independenți pe platformă pro-europeană de alternativă în prag de an electoral”, constituie ediția a 81-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Următoarea dezbatere cu genericul „Poziția de start a partidelor și potențialilor candidați independenți în prag de an electoral” este planificată pentru vineri, 24 noiembrie, cu începere de la ora 14.00, în sala de conferințe a Agenției IPN și va întruni reprezentanți dimensiunii unioniste a eșichierului politic.