logo

Valeriu Pașa: În urma reformei justiției, unii judecători și procurori trebuie să ajungă la închisoare


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-pasa-in-urma-reformei-justitiei-unii-judecatori-si-7978_1091348.html

Reforma justiției e un proces lent, care va dura câțiva ani. Primul pas este selecția magistraților care vor face parte din Consiliul Superior al Magistraturii. Abia apoi va începe trierea magistraților din sistem. Sunt opiniile exprimate de coordonatorul de programe al comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa. Potrivit expertului, evaluarea integrității și profesionalismului judecătorilor și procurorilor va dura mai mulți ani, notează IPN.

Guvernarea actuală a optat pentru un proces lent de triere și reeducare a magistraților, „proces în care personal cred cu greu”, spune expertul.

„Reforma nu e rezultat, e proces. Rezultatul trebuie să fie că trebuie să plece câțiva judecători și procurori la închisoare. Impunitatea pentru abuzuri trebuie să se încheie. Dacă nu se încheie, nu se schimbă nimic. Oamenii trebuie să își găsească dreptate în Republica Moldova și să fie siguri că este dreptate, începând de la lucruri simple, nu te trezești în momentul în care vine grefierul și îți spune că s-a amânat ședința pentru peste 2 ore, vii înapoi și îți spune că s-a pronunțat decizia în lipsa ta”, a declarat coordonatorul de programe al Comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa, în cadrul unui interviu realizat de IPN.

Nu doar judecătorii vor trece prin procedurile de verificare, ci și procurorii. Iar temerile că vom avea un deficit de procurori după această evaluare nu sunt justificate, e de părere Valeriu Pașa.

„Sunt peste 200 de persoane care au absolvit Institutul Național de Justiție pe specialitatea procuror și nu au fost acceptate în organele procuraturii, în condițiile în care ei au poziții libere. Majoritatea acestor oameni nu au fost acceptați tocmai pentru că sunt integri și nu sunt șantajabili din prima” a mai spus Pașa.

Potrivit expertului Comunității WatchDog.md, dosarele care sunt exploatate mediatic în prezent nu au nicio valoare și sunt deschise strict pentru spectacol.

„Eu cred că pentru primele dosare făcute ca la carte, condamnări în prima instanță urmează abia anul viitor și condamnări definitive, dă, Doamne, să vină prin 2024. În sensul, cu toate etapele, cu CSJ, cu tot. Sistemul procurorilor a primit cumva prima lovitură, aceste intenții de reformă. S-au opus, au imitat, s-au prefăcut mulți că s-au dat cu guvernarea și chipurile livrează. Au făcut niște dosare de 2 bani, mă refer la dosarele pe Stoianoglo, sunt dosare de 2 bani, altfel erau de mult în judecată și se mișcau. Aceste dosare recente deschise împotriva lui Igor Dodon, cel puțin o parte dintre ele, eu le consider dosare de 2 bani. Însuși faptul că să unești 4 capete de acuzație într-un singur... deja este greșit. Deja arată fie incompetență, fie sabotaj, eu cred că e sabotaj”, e de părere Valeriu Pașa.

Interviul cu tema „Reforma justiției în teorie și în practică” a fost realizat de agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție”.