logo

Valeriu Pașa: Curtea Constituțională a dat o lecție dură și opoziției, și guvernării


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-pasa-curtea-constitutionala-a-dat-o-lectie-dura-8004_1072935.html

Pachetul de legi asupra căruia guvernarea și-a asumat răspunderea avea drept scop îmbogățirea unor politicieni din Partidul Democrat din Moldova. Mai mult decât atât, în opinia expertului Valeriu Pașa, interesele îi vizează doar pe 3-4 democrați, iar majoritatea deputaților care formează coaliția de guvernare nu sunt parte a acestor scheme. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului”, organizate de Agenția de presă IPN.

„La Guvern a venit solicitarea pentru a introduce câteva scheme de îmbogățire nesimțită, pentru a le legaliza. Pentru aceasta, au mers pe o lege cu un pachet mare, extensiv, cu multe domenii și au venit cu asumarea de răspundere pentru ca să se miște repede. Asta nu înseamnă că în acel pachet nu existau și măsuri bune care sunt necesare pentru redresarea economică și altele. Pentru a evita dezbaterea parlamentară, așa s-au gândit cei din majoritatea parlamentară, și acum nu mă refer la presupuneri. Inițial, am presupus că au o problemă cu adunarea majorității, nu, din păcate lucrurile stau mult mai trivial. Au considerat că dacă o vor trece repede, fără cvorum, fără prezentare în Parlament, societatea nu va afla de aceste scheme, lucru care nu s-a întâmplat. Pur și simplu s-au făcut de rușine și au încălcat vădit Constituția unde scrie foarte clar: prezintă în fața Parlamentului”, a menționat Valeriu Pașa, manager de proiecte, Comunitatea WatchDog.

Valeriu Pașa afirmă că neprezentarea deputaților la ședința parlamentară în care urma să fie prezentată asumarea de răspundere, a fost organizată din timp. Astfel, declarațiile deputaților în care aceștia fac referire la restricțiile impuse de Comisia Pentru Situații Excepționale nu-și au loc.

„Asta este răspunderea totală a acestei majorități, care ei și-au făcut-o. Culmea este că majoritatea absolută a deputaților care formează această majoritate nu au nicio treabă cu aceste jocuri. Sunt 3-4 oameni din PDM care trebuia să beneficieze și au utilizat, la indicația președintelui Igor Dodon, Guvernul ca să-l facă de râs. Uitați-vă la imaginile cu Ion Chicu din Parlament, era absolut foarte clar că totul a fost aranjat, decis, pregătit. De aceasta nu s-a prezentat majoritatea, nu că vezi tu, execută deciziile Comisiei. Este bătaie de joc când iese și spun că noi nu am venit pentru că există indicațiile Comisiei să nu ne adunăm mai mult de 50. Acestea sunt prostii și bătăi de joc”, a adăugat Valeriu Pașa.

Reprezentantul comunității WatchDog spune că, pentru prima dată în ultimii zece ani, Curtea Constituțională nu a făcut jocul politicienilor. Totodată, el își exprimă speranța că această linie va fi păstrată de actuala componență a CCM.

„Eu nu am niciun fel de pretenții față de CC cred că, pentru prima dată în foarte, foarte mulți ani, judecătorii au tratat echilibrat, strict în cadrul legal, au trimis la plimbare, spunând foarte popular, și guvernarea, și opoziția. Ei nu au făcut jocul nici unora, nici altora. Ei au aplicat strict prevederile constituționale. Găselnițe de tipul „anulați doar trei articole pentru că nu știu ce acolo, dar noi, de fapt considerăm că toată legea a fost aprobată cu încălcarea procedurii constituționale”, nu își au locul. Ei au dat o lecție dură și opoziție, și guvernării, lucru care sper că va continua și această componență a CC va menține această linie”, a punctat expertul.