logo

Valeriu Ostalep: Republica Moldova trebuie să învețe de la Germania cultura politică


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-ostalep-republica-moldova-trebuie-sa-invete-de-la-8004_1086478.html

Cultura politică și educația sunt elementele pe care Republica Moldova ar trebui să le învețe de la Germania. „Problemele noastre, ca societate, sunt legate de infantilismul nostru. Noi suntem o societate subdezvoltată. Majoritatea oamenilor din Republica Moldova nu-și cunosc drepturile, nu știu să le apere. Iar structurile care sunt plătite din bugetul de stat pentru a asigura protecția acestor drepturi, cel mai des chiar ele le și încalcă. De fapt, instituțiile statului cel mai des și sunt o problemă a dezvoltării satului nostru”, a menționat Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, ex viceministru de externe, în cadrul dezbaterii publice la IPN pe tema „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova”.

În opinia expertului, s-a creat un cerc vicios: există câteva clase și pături sociale cu viziuni diferite. Există o clasă de birocrați – „un număr enorm de funcționari publici”, viziunea, percepția – cu privire la realitățile din Republica Moldova – cărora se deosebește, de exemplu, de cea a oamenilor de afaceri, de cea a societății civile, de cea a tinerilor care vor să plece pentru că nu își văd viitorul aici. „La noi lipsește dezbaterea publică, discursul public. Noi practic nu avem mass-media, nemaivorbind de libertatea mass-mediei. Unii jurnaliști servesc interese politice, din interese financiare. Avem o gamă de probleme specifice unui stat subdezvoltat. Aceasta este o realitate. Nu se face absolut nimic pentru ca să se schimbe situația. Noi nu avem lideri incontestabili în societate – nu doar lideri de opinie, dintr-o parte sau din alta – ci persoane cu autoritate, din mediul academic sau chiar din domeniul politic. La noi e așa: politicianul azi e rege, mâine e nimeni”, a explicat Valeriu Ostalep.

Pentru expert, aceste realități sunt un indicator al gradului de dezvoltare a statului. „Nici pe departe nu se compară realitățile din Republica Moldova cu cultura politică, societatea și educația din Germania. Chiar lipsa discuției în spațiul public despre aceste probleme, deja denotă că este o problemă pentru societatea noastră.”, a subliniat Valeriu Ostalep. În opinia sa „civilizația din Germania” și „situația din Republica Moldova” sunt „două planete diferite”.

Expertul a menționat că alianțele parlamentare din Republica Moldova au fost acoperișuri ideologice pentru grupări criminale. Declarația parlamentului face referire la statul capturat cu participarea liderilor politici, dar unii dintre cei promovați de respectivul regim se află până în prezent în funcții înalte de stat.

„Germania este întotdeauna mai prudentă și atentă în declarațiile pe care le face”, a  menționat Valeriu Ostalep, apreciind Germania pentru „seriozitate” și „neimplicare în speculații politice”. Implicarea Germaniei în reglementarea conflictelor din Europa de Est „va fi calmă. Germania va oferi asistență”. În opinia lui Valeriu Ostalem, ne putem aștepta la „un anumit calm, la o înghețare a situației care este la momentul actual în Ucraina”. Iar „Din aceste considerente, nici în regiunea transnistreană nu ne putem aștepta la ceva nou”, a estimat expertul.

Dezbaterea publică la tema: „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova”, a fost ediția a 218-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.