logo

Valeriu Ostalep: Obținerea vaccinurilor este utilizată de unii politicieni pentru a-și ridica rating-ul


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-ostalep-obtinerea-vaccinurilor-este-utilizata-de-unii-politicieni-8004_1080909.html

În Republica Moldova, procesul de obținere a vaccinurilor anti-COVID este unul iresponsabil și utilizat uneori în mod cinic de unii politicieni, pentru a-și ridica rating-ul. „În țară există o persoană, care nu ocupă nicio funcție oficială în stat, dar declară în spațiul public că de ea ar depinde apariția unui anumit vaccin în Republica Moldova. Astfel, Igor Dodon încearcă să creeze impresia că viețile omenești în Republica Moldova ar depinde de el”. Opinii în acest sens a exprimat Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, ex-viceminstru de externe, la dezbaterea publică cu tema „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei”, organizată de Agenția de presă IPN.

Expertul a menționat că, în acest sens, așteaptă o declarație oficială de la Federația Rusă că se discută cu autoritățile moldovenești despre posibilitatea de livrare a vaccinului rusesc în Republica Moldova. „Federația Rusă ar trebui să se disocieze de metodele lui Igor Dodon de escrocherie politică – el știe când vor fi aduse doze de vaccin „Sputnik V” în Republica Moldova, câte doze de vaccin vor fi aduse. Aceasta se întâmplâ și din cauză că puterea în Republica Moldova este în mâinile socialiștilor – ei au majoritate parlamentară și un guvern”, a relevat Valeriu Ostalep.

El a criticat și modul în care autoritățile din Republica Moldova au luptat cu pandemia COVID-19? „într-un an nu au fost capabile să construiască un spital, dar au impus mai multe restricții oamenilor de rând”.

„Din momentul apariției acestei pandemii, putem spune că, încă o dată în istoria omenirii, am avut parte de primele reflexe de egoism la nivel de stat. Acum mă refer la istoria cu Italia, din ianuarie-februarie 2020, când problemele cu care se ciocnea această țară nici pe departe nu a găsit o solidaritate masivă din partea altor vecini, altor state, dar imediat toți s-au închis”, a subliniat Valeriu Ostalep.

Ex-ministrul de externe a opinat că în pandemie s-a accentuat egoismul statelor bogate, iar declarațiile de solidaritate ale unor state ar fi doar vorbe. „Statele mari și producătorii de vaccinuri utilizează aceste seruri și pentru a soluționa și alte probleme decât pandemia. Au fost imediat câteva state, cele mai dezvoltate din lume, care au progresat în elaborarea vaccinurilor și practic, din start, am văzut și implicarea unor servicii speciale. Serviciul de securitate al Israelului printre primii a început să procure, și nu se ascundea să recunoască asta peste hotare, diferite noi tehnologii de combatere a pandemiei COVID-19. Aceasta încă o dată demonstrează egoismul și abordarea individuală a fenomenului COVID-19.  Țările mai mari, precum SUA, Rusia, Marea Britanie, Canada, pe lângă faptul că au început să producă, au început și să comande seruri împotriva virusului SARS-CoV-2, în proporții care depășesc de 5-10 ori mai mult decât numărul populației. Pregătirea pentru vaccinarea în masă a început tocmai cu un an în urmă în statele mari și dezvoltate”, a afirmat Valeriu Ostalep.

Expertul a subliniat că, după un an, au loc evenimente și de altă amploare, deoarece contradicțiile politice dintre cei mai mari actori din lume s-au agravat. „În prezent avem o relație fără precedent – o înghețare a relației dintre Rusia și UE, ca organizații, dar intensificarea relațiilor dintre Rusia și statele-membre ale UE, pe segmentul vaccinării, există o implicare masivă a ministerului de externe al Rusiei în promovarea serului anti-COVID-19 în diferite colțuri ale lumii, în detrimentul intereselor solidare. Discuțiile bilaterale care au loc dintre furnizorii și beneficiarii de vaccinuri este utilizată ca instrument de rezolvare a altor probleme. În același timp, Republica Moldova, care are atâția parteneri strategici, nu este în stare să obțină cel puțin un număr mic de doze de vaccinuri, fie că ele sunt procurate sau donate. În schimb, din 18 aprilie, Israelul revine practic la viața de până la pandemie, fără restricții, pentru că majoritatea populației s-a vaccinat”, a detaliat Valeriu Ostalep.

Dezbaterea publică „Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei” este ediția a 181-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.