Mai mult de cinci ani în Moldova se încalcă principiul separării puterilor, iar societatea tace, devenind părtaș la încălcarea Constituției. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Cum să evaluezi promisiunea politicianului” la agenția de presă IPN de către expertul în domeniul relațiilor internaționale și securității Valeriu Ostalep.
El a evidențiat că „principiul separării puterilor nu e o frază frumoasă, ci una din garanțiile de bază ale statului democratic”. „ Când unuia îi apare voința de a submina, mai întâi puțin, apoi mai mult, iar după aceasta totul și pe toți, principiul separării puterilor este garanția că voința nu i se va împlini cât ai zice pește”, a remarcat expertul.
În viziunea lui, dorința de a cârmui de unul singur este tipică pentru toți diriguitorii moldoveni de 30 de ani încoace. „Dar abateri atât de fățiș-scandaloase, cum au loc pe parcursul ultimului an, nu au avut loc niciodată”, a remarcat Valeriu Ostalep.
El crede că societatea ar trebui să reacționeze la abaterea în cauză, dar societatea tace. „Politicienii noștri o țin una și bună: ai o funcție, apoi îți dorești alta, cu mai multe împuterniciri. Iată și acum președintele cu împuterniciri reduse, care încă n-a spus clar ce a făcut în mandatul expirat, deja o ia înaintea parlamentului și societății că are nevoie de competențe extinse. E un nonsens total, e o obrăznicie. Dar politicianul merge înainte, pentru că știe că societatea nu se va revolta”, a conchis Valeriu Ostalep.
Dezbaterea publică "Cum să evaluezi promisiunea unui politician" a fost organizată în cadrul mini-ciclului "Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.