Valeriu Muravschi: “Îmi asum responsabilitatea în calitate de Prim-ministru pentru greşelile comise în perioada respectivă şi ca cetăţean pentru perioada ulterioară”
https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-muravschi-imi-asum-responsabilitatea-in-calitate-de-prim-ministru-7965_971221.html
Ex-Prim-ministrul al R.Moldova, Valeriu Muravschi susţine că declararea Independenţei R. Moldova la 27 august 1991 reprezintă un moment istoric crucial, care a deschis posibilitatea de a reveni la statalitate, la valorile naţionale, istorie, cultură etc.
[ - Unde credeţi că a ajuns R. Moldova în 17 ani de independenţă şi cât de independentă este ea la ora actuală?]
- Îmi este foarte greu să constat, dar nu acolo unde doream şi speram să ajungem cu 17 ani în urmă. Desigur, s-au întreprins unii paşi în obţinerea independenţei reale, dar mai mult ne–au preocupat declaraţiile în lipsa eforturilor reale pentru realizarea lor. Politic, economic, energetic am ramas destul de dependenţi şi cel mai grav e că în aceşti 17 ani mentalitatea guvernanţilor nu s-a schimbat cu mult.
[ - Cum că a influenţat mandatul Dvs de Prim-ministru evoluţia ţării şi prin ce credeţi ca s-a deosebit de mandatele precedente si ulterioare?]
- La începutul anilor ”90, R. Moldova şi-a redobândit independenţa, fiind recunoscută pe plan internaţional, aderând la organismele internaţionale principale, fără sprijinul cărora ar fi fost imposibilă supravieţuirea. În acea perioadă s-au pus bazele statalităţii, noului sistem politic, social, economic, principiilor democratice şi pluralismului de opinie, delimitării puterilor în statul de drept etc...
Nu vreau să mă refer aici la reformarea sistemului judiciar, financiar, bancar, elaborarea monedei naţionale, elaborarea sistemului naţional de identitate a populaţiei, implementarea principiilor economiei de piaţă, reformarea sistemului de educaţie şi multe altele care au constituit baza reformelor. Referitor la comparaţia cu mandatele precedente şi ulterioare rămâne pe seama oamenilor să dea apreciere.
[ - Care sunt cele mai mari rateuri si cele mai mari succese ale R. Moldova în anii independenţei si pentru care dintre ele Vă asumaţi responsabilitatea şi rspectiv, Vă mândriţi?]
- Cel mai mare succes este faptul că încă mai existăm...
Referitor la rateuri. Într-un raport al Băncii Mondiale privind promovarea reformelor, R. Moldova a fost clasată printre primele locuri între noile state apărute din fostul imperiu sovietic. Guvernările ulterioare din diverse considerente au conservat , blocat sau implementat incorect reformele de bază şi ca rezultat avem ce avem....... clasându-ne în prezent pe ultimul loc în Europa după indicatorii de bază. Cea mai gravă consecinţă a politicilor ulterioare este pierderea credibilităţii şi exodul masiv al populaţiei active.
Îmi asum responsabilitatea în calitate de Prim-ministru pentru greşelile comise în perioada respectivă, şi ca cetăţean pentru perioada ulterioară.
[ - Ce aţi face altfel dacă aţi deveni iar Prim-ministru?]
- O întrebare „nostalgică”. Aş promova în toate domeniile cadre tinere cu o nouă mentalitate. Este foarte importantă formarea unei noi clase politice şi retragerea celor care şi-au îndeplinit „misiunea”.
[ - Cât timp îi trebuie R. Moldova ca să se apropie de nivelul ţărilor dezvoltate?
În urmă cu vreo 30 de ani japonezii studiind Uniunea Sovietică afirmau: „Consideram că aţi rămas în urmă cu 50 ani, dar ne-am convins că aţi rămas în urmă pentru totdeauna...”