logo

Valeriu Munteanu lansează cartea „Pe meterezele constituționalismului din Republica Moldovaˮ


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-munteanu-lanseaza-cartea-pe-meterezele-constitutionalismului-din-republi-7967_1104102.html

Fostul deputat și ministru Valeriu Munteanu a lansat culegerea „Pe meterezele constituționalismului din Republica Moldova” – un mănunchi de sesizări și hotărâri ale Curții Constituționale, in memoriam profesorului universitar Victor Popa. Doctorul în drept, Iulian Rusanovschi, a declarat că această carte poate servi ca un instrument de lucru pentru practicieni în mod special, dar și pentru judecătorii Curții Constituționale, precizând că în activitatea sa ca avocat apelat la mai multe hotărâri ale CC care se regăsesc în acest volum, transmite IPN.

Iulian Rusanovschi a menționat că din conținutul acestei cărți se observă nu doar capacitatea autorului de a prinde informațiile și experiența lui Victor Popa, dar și chintesența constituționalismului care  i-a fost transmisă de către Victor Popa lui Valeriu Munteanu.

Judecătorul Curții Constituționale Serghei Țurcan a menționat că lucrarea are importanță istorică întrucât arată o dezvoltare a jurisprudenței Curții Constituționale într-o perioadă tensionată politic, în care rolul CC în mod deosebit se evidențiază. Are și o importanță sub aspect doctrinar, științific. „Însuși autorul menționează în carte că este un rezultat al activității împreună cu Victor Popa, unul din cei mai importanți constituționaliști care au fost în istoria Republicii Moldova. Și va fi ca o dezvoltare a constituționalismului nostru autohtonˮ, a declarat judecătorul constituțional.

Valeriu Munteanu a menționat că în calitatea sa de deputat a scris peste 40 de sesizări la Curtea Constituțională, 30 dintre acestea fiind acceptate de Înalta Curte, iar peste 20 din aceste hotărâri au avut un final pozitiv. „Unii spun că anumite hotărâri ale curții în baza sesizărilor pe care le-am scris între 2012 și 2015 au revoluționat spațiul constituțional din Republica Moldova. Aș aminti aici în mod special hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013 cu privire la constituționalizarea limbii române – o decizie a Curții Constituționale prin care a fost adusă limba română în Constituție. Expun inclusiv în această carte hățișurile adoptării acestei hotărâriˮ, a declarat autorul cărții

Potrivit lui Valeriu Munteanu, la fel de importantă este hotărârea Curții Constituționale nr. 9 din 14 februarie 2014 prin care s-a statuat că „controlul de constituționalitate al legilor aprobate de Parlament poate fi realizat atât după, cât și înainte de publicare în Monitorul Oficial, arhicunoscutul control apriori al legilorˮ. „Până la sesizarea Curții Constituționale nu era posibil acest lucru. În momentul în care am reușit acest lucru împreună cu Curtea Constituțională, am oprit un tăvălug mare al legiuitorilor care de fiecare dată încercau să siluiască Constituțiaˮ, a remarcat autorul.

Valeriu Munteanu a mai menționat că volumul este în memoria lui Victor Popa, care ar fi împlinit zilele acestea 75 de ani. Este unul dintre cei mai mari constituționaliști din Republica Moldova și mentorul său de drept constituțional, omul care i-a arătat „drumul către Curtea Constituțională.

O parte din exemplarele volumului au fost transmise Universității Libere Internaționale din Moldova, gazda evenimentului. „Este o frumoasă tradiție nu doar a Facultății de Drept, dar și a întregii universități ca de fiecare dată să pună la dispoziție nu doar spațiile, dar și deschiderea față de toate inițiativele de a publica lucruri frumoase, de a oferi nu doar baza materială, dar și sufletească, dragostea și respectul nostru pentru toți cei care se jertfesc pentru a contribui la creșterea potențialului științific în general și la aducerea unei contribuții foarte consistente a tot ceea ce se numește cartea juridicăˮ, a spus prorectorul universității, Alexandr Cauia, precizând că autorul Valeriu Munteanu a pus pe hârtie lucruri foarte utile pentru tineretul studios și bagajul de cunoștințe bine sistematizate în domeniul învățământului juridic din tot spațiul românesc.