logo

Valeriu Munteanu: Interzicerea panglicii „Sfântului Gheorghe” nu e un moft


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeriu-munteanu-interzicerea-panglicii-sfantului-gheorghe-nu-e-un-moft-7965_1019436.html

Partidul Liberal nu vrea să-şi satisfacă un moft prin iniţiativa de a interzice pe teritoriul Republicii Moldova panglica „Sfântului Gheorghe”, ci încearcă să evite focarele de separatism din ţară care ar putea să izbucnească sub umbrela acestui simbol. Declaraţii în acest sens a făcut deputatul liberal, Valeriu Munteanu, la dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Valeriu Munteanu a spus că încercările de a prezenta acest simbol ca unul al victoriei în cel de-al doilea război mondial sunt greşite, iar panglica „Sfântului Gheorghe” este străină pentru Republica Moldova. Parlamentarul a adăugat că în ţară e atestată, probabil, cea mai mare cotă de nostalgie pentru URSS dintre toate state ex-sovietice şi astfel se încearcă importul de simbolistică. Deputatul a zic că statul trebuie să se îngrijească de securitate, iar în cazul dat există motiv, deoarece separatiştii din estul Ucrainei luptă sub acest simbol.

Parlamentarul a amintit că în Parlament se încearcă promovarea unui proiect de lege care ar interzice difuzarea propagandei din ştirile şi emisiunile de dezbateri de la posturile de televiziune ruseşti, deoarece la alegerile parlamentare şi la cele ale başcanului Găgăuziei s-a văzut ingerinţa Rusiei în politica internă a ţării. Valeriu Munteanu a subliniat că rezultatele alegerilor parlamentare ar fi arătat altfel, dacă nu se permitea instalarea unor panouri pe care apăreau liderii socialişti împreună cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. „Trebuie să oprim imperialismul, căci nu ne lasă să ne dezvoltăm”, a adăugat deputatul.

Valeriu Munteanu a spus că PL a reînregistrat în Parlament proiectul de lege care prevede interzicerea panglicii şi a făcut o paralelă cu o prevedere conform căreia oamenii sunt amendaţi, dacă trec strada prin locuri neamenajate special. „Este periculos pentru viaţa lor şi a altor actori din trafic, aşa este şi cu purtarea panglicii „Sfântului Gheorghe”. Considerăm că trebuie să se discute pe diferite platforme prin care să vedem cum ne putem apăra de imperialismul velicorus”, a încheiat deputatul.

Dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII ediţie din ciclul: „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.