logo

Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeria-biagiotti-va-invit-sa-deveniti-agentii-schimbarii-fiecare-7978_1080371.html

Cum Ambasadoarea Italiei face față stresurilor legate de peregrinările regulate impuse de rigorile profesiei și prin ce misiunea din Moldova s-a deosebit de altele, în alte colțuri ale lumii?; Cu ce păreri despre Moldova, despre moldoveni, dar și despre o parte din presa moldovenească pleacă de la noi?; Unde au ajuns relațiile dintre Moldova și Italia la etapa actuală?; Ce satisfacții și insatisfații, bucurii, frustrări și regrete i-a adus acest mandat?; Ce sens pune diplomatul italian în mesajul „de speranţă şi de încurajare” pentru Moldova și moldoveni? Răspuns la aceste și alte întrebări – în interviul Ambasadoarei Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, acordat la sfârșit de mandat lui Valeriu Vasilică.
---

- IPN: Excelență, pe cât de supărată sunteți pe profesia Dvs. de diplomat pentru faptul că, la un anumit interval de timp, cu multă regularitate, vă rupe dintr-un anumit loc, un anumit colț al lumii, unde este de presupus că ați prins rădăcini sufletești și de alt gen, și vă aruncă în alt loc, în alt colț al lumii, iar procedura cu prinderea și ruperea rădăcinilor se va repeta din nou și din nou? Cum faceți față acestui „stres” periodic, ce „vaccinuri” utilizați în acest sens?

Valeria Biagiotti: Înainte de toate vreau să cer scuze pentru că voi vorbi în limba italiană. Îmi amintesc că eu v-am promis că data viitoare eu voi vorbi în limba română, dar încă nu mă simt gata pentru un interviu atât de complex şi voi continua în limba italiană…

- IPN: …Vă rog să mă credeți pe cuvânt că sunteți foarte și foarte pregătită, doar că ar putea fi puțin mai stresant pentru Dvs., de aceea haideți să evităm stresurile măcar acolo unde putem…

- Valeria Biagiotti: Chiar acum câteva zile, când muncitorii de la compania de transport îmi împachetau şi îmi transportau lucrurile personale, chiar m-am gândit, gata cu mutările, până aici a fost. Schimbarea ţării de reşedinţă şi a misiunii este o experienţă foarte frumoasă, pentru că dă o posibilitate să cunoşti locuri noi, persoane, diferite culturi şi diferite mentalităţi, chiar şi din punct de vedere profesional aceasta îmbogăţeşte foarte mult, pentru că avem posibilitatea să schimbăm funcţia, chiar şi în cadrul uneia şi aceleiaşi profesii. În acelaşi timp, este şi o experienţă foarte stresantă, pentru că, din punct de vedere personal, de fiecare dată, odată cu mutarea este necesară şi dobândirea şi învăţarea a noilor competenţe şi abilităţi profesionale. De exemplu, experienţa mea aici în calitate de Şef de Misiune este complet diferită de cea precedentă în cadrul echipei italiene de negocieri a bugetului Naţiunilor Unite de la New York.

În plus, de fiecare dată, schimbarea de casă, despărţirea de prieteni, schimbarea obişnuinţelor, nu sunt de loc simple. Şi, probabil, cu vârsta, am început să le resimt tot mai mult. Care ar fi remediul? În primul, rând este dragostea şi entuziasmul pentru propria muncă.

În afară de aceasta, posibilitatea de a schimba ţara și a mă muta împreună cu familia, asigură o anumită doză de continuitate. În plus, am mereu aproape şi pisicile mele, care îmi sunt aproape încă de la prima mea misiune peste hotare.

De asemenea, cred că este important să se menţină, plus-minus aceleaşi obiceiuri, aceleaşi hobbi-uri, de exemplu, chiar dacă în ultima perioadă sunt mai puţin activă din punctul acesta de vedere, jogging-ul este o activitate pe care am desfăşurat-o în toate misiunile şi sediile mele.

- IPN: V-am întrebat despre supărări, stresuri și „vaccinuri”, pentru că, iată, a venit timpul să plecați și din Moldova. În „episodul moldovenesc” a funcționat același set de instrumente și „vaccinuri” sau a trebuit să-l adaptați cumva? Este un fel de a Vă întreba, prin ce s-a deosebit șederea Dvs. în Republica Moldova de alte misiuni pe care le-ați avut până la venirea în Moldova și, poate, pe care le veți avea pe viitor?

- Valeria Biagiotti:
Misiune mea în Moldova, a fost o experienţă mai specială, pentru că pentru prima dată am fost numită în funcţie de ambasadoare şi aceasta înseamnă că am preluat o structură cu mai multe responsabilităţi, dar în acelaşi timp şi cu mai multă autonomie faţă de misiunile precedente.

Chiar şi faţă de experienţele mele precedente în cadrul unor organizaţii internaţionale, cum ar fi la Strasbourg şi la New York, de data aceasta am avut mai multe contacte directe cu realitatea locală şi aceasta a fost o formă de remediu pentru a depăşi dificultăţile schimbărilor.

În experienţele mele precedente mă întâlneam cu mai mulţi cetăţeni străini, reprezentanţi din mai multe ţări. Aici însă, am avut contact direct cu Moldova, am ţinut să cunosc cetăţenii moldoveni, realităţile locale şi deseori am participat la evenimente, la care eram chiar singura străină.

- IPN: Cu ce păreri despre Moldova și despre moldoveni plecați de la noi?

- Valeria Biagiotti:
Plec din Moldova cu un sentiment puternic de ataşare şi cu o părere pozitivă faţă de ţară şi faţă de cetăţenii moldoveni. Revenind în Italia, voi face tot posibilul pentru a face cunoscută concetățenilor mei această ţară şi pentru a-i încuraja şi a le stârni curiozitatea si viziteze Moldova, atunci când condiţiile sanitare o vor permite. În acelaşi timp, las Moldova cu un sentiment de tristeţe şi cu speranţa şi urarea unui viitor prosper pentru toţi cetăţenii moldoveni şi cu posibilitatea de revenire în patrie a celor care sunt stabiliţi peste hotare, dar vor să se întoarcă.

- IPN: E ora despărțirilor acum, după cum am spus, dar e și ora bilanțurilor. Unde au ajuns relațiile dintre Republica Moldova și Republica Italiană la acest sfârșit de mandat al Dumneavoastră de patru ani?

- Valeria Biagiotti: Cu siguranţă, în aceşti patru ani, relaţiile bilaterale s-au intensificat foarte mult (cu excepţia ultimului an care a adus multe dificultăţi în aceste relaţii) şi acesta a fost atât meritul meu, cât şi al autorităţilor, dar şi a venit ca o evoluţie spontană, legată de integrarea tot mai mare a populaţiei italiene şi moldoveneşti.

Relaţiile bilaterale au vizat multe sectoare, începând de la cele tradiţionale pe care le cunoaştem deja, până la noile sectoare, cum ar fi domeniul mediului, protecţiei civile, sectorul social, evident, economia, cultura, colaborarea între trupele de carabinieri din Italia şi din Moldova. Prin urmare, bilanţul, putem spune că este unul pozitiv.

- IPN: Dacă ar fi să alegem din acest tablou general al relațiilor bilaterale, destul de viu și bogat în culori, de altfel, anumite aspecte pentru examinare mai detaliată, despre care ați prefera să vorbim? De exemplu, care domenii de colaborare v-au adus cea mai mare satisfacție?

- Valeria Biagiotti: Sunt două domenii în care colaborarea mi-a adus satisfacţii deosebite. Unul dintre ele este inișierea procesului de studiere a limbii italiene. În ultimii ani ne-am bucurat de venirea la Chişinău al unui lector italian şi datorită acestui fapt a crescut numărul de cursuri de limbă italiană atât în instituţiile şcolare, cât şi în universităţi. Ultimul dintre aceste evenimente a fost lansarea cursului de limbă italiană la Universitatea Tehnică din Moldova, la facultîțile de tehnologia alimentelor şi de textile şi dizain. Țin mult, de asemenea, la organizarea multor iniţiative şi multor proiecte legate de săptămâna bucătăriei italiene în lume şi ziua dizainului italian, care au permis nu numai cunoaşterea în Republica Moldova a unor lucruri excelente italiene cu care ne mândrim în lume, dar şi consolidarea unor relaţii frumoase şi fructuoase de colaborare la nivel instituţional şi universitar.

- IPN: Și pentru echilibru: care domenii v-au adus insatisfacții, eventual, frustrări? Au și diplomații insatisfacții și frustrări?

- Valeria Biagiotti: Cu siguranţă, şi diplomaţii, din păcate, au şi nemulţumirile, şi frustrările lor, frustrările mele sunt legate în special de pandemia din ultimul an. Nu am reuşit, nu am avut posibilitatea sa realizăm multe din iniţiativele din care le programasem. În plus la cele spuse, un alt domeniu care este o sursă continuă de neplăceri şi de frustrări este sectorul consular, în special, sunt cazuri dificile la care am lucrat mult pe durata mandatului meu şi vizează răpirea internaţională de copii, de minori.

- IPN: Cum a influențat pandemia relațiile noastre? Am făcut totul din ambele părți ca impactul negativ să fie cât mai mic?

- Valeria Biagiotti: Pandemia a condiţionat relaţiile bilaterale prin reducerea schimburilor comerciale, reducerea mobilităţii şi, din păcate, reducerea numărului de conexiuni. Dacă ne gândim că până acum un an, Chişinăul era conectat practic prin zboruri zilnice de multe oraşe din Italia, acum numărul zborurilor s-a redus drastic.

Pandemia a fost o situaţie nouă absolut pentru noi toţi, în special pentru Italia, care s-a pomenit de la o zi la alta, printre primele ţări care s-a confruntat cu aceasta şi atunci, a apărut necesitatea găsirii unei soluţii pentru menţinerea unui echilibru între protejarea sănătăţii şi vieţii omeneşti şi reducerea impactului negativ asupra societăţii şi asupra economiei.

Ceia ce cred că este important, atât pentru moldoveni, cât şi pentru italieni, este în ce mod fiecare din noi facem tot posibilul şi dacă facem tot posibilul ca să evităm răspândirea numărului de contaminări cu acest virus. Din păcate, nimeni nu este în siguranţă, de aceia este foarte important să fim responsabili şi să facem tot posibilul pentru a respecta distanţele şi toate măsurile adoptate pentru a opri contaminarea.
 
- IPN: Cum se simt italienii stabiliți în Moldova? Din câte înțeleg, mulți dintre ei sunt oameni de afaceri, iar oamenii de afaceri străini ajung uneori să se plângă pe mediul de afaceri din Moldova, pe justiția moldovenească...


- Valeria Biagiotti: În Moldova sunt atât oameni de afaceri italieni, cât şi persoane care au decis să se mute în Moldova, fie ei pensionaţi sau nu, inclusiv pentru că au un partener, un soţ, o soţie de origine moldovenească. În general, este o comunitate de italieni bine integrată şi văd că ei sunt foarte bucuroşi să promoveze şi să facă cunoscută această ţară.

Oamenii de afaceri speră şi îşi doresc ca Moldova să poată asigura un climat mai favorabil pentru investiţii, prin mărirea efortului în lupta împotriva corupţiei şi în reforma justiţiei, precum şi prin adoptarea altor reforme, care au fost mereu încurajate de unii Uniunea Europeană, prin semnarea Acordului de asociere și de liber schimb.

- IPN: Cum apreciați tendințele în spațiul mediatic moldovenesc în perioada mandatului Dvs.? Este o întrebare mai generală, dar recunosc că am aici și un interes mai particular, sper să nu îl tratați ca un „conflict de interese”. Dvs. personal și Ambasada Italiei ați fost în toți acești ani consumatori ai fluxului de știri, furnizat de Agenția de presă IPN. Pe cât de util v-a fost? Pe cât de mult reflectă fluxul nostru starea de lucruri din presa moldovenească și din societatea moldovenească, în general?...

- Valeria Biagiotti: Folosesc această ocazie pentru a vă mulţumi pentru colaborarea pe care am avut-o cu agenţia dumneavoastră în toţi aceşti ani şi pot doar să confirm că, pe durata mandatului meu, IPN a fost pentru mine un punct de referinţă şi un instrument util pentru a avea mereu un tablou actualizat despre tot ceia ce se întâmplă în Republica Moldova. Acest lucru a continuat şi atunci când am obţinut un anumit nivel de cunoaştere a limbii române şi am putut să citesc singură articole în limba originală şi nu numai cele scrise în limba engleză.

- IPN: Aveți ceva ce ați vrut și nu ați reușit să faceți în Moldova pe perioada mandatului? Aveți ceva pentru care să regretați?

- Valeria Biagiotti: Cum am spus şi anterior, acest ultim an, din cauza pandemiei nu mi-a permis să realizez multe din proiecte pe care le-am lăsat spre sfârşitul mandatului meu. Aceste proiecte pe care nu le-am realizat, se referă la multe sectoare, de la cel cultural, la design, la săptămâna bucătăriei şi recepţia de Ziua Naţională a Italiei, toate evenimente care ne permit să punem în valoare excelenţele pe care le oferă ţara noastră.

- IPN: Cred că este foarte firesc să aveți acum, la sfârșit de mandat și de interviu, un mesaj, poate, de „rămas bun”, sau, poate, de „până la noi întâlniri” pentru Moldova și oamenii ei...

- Valeria Biagiotti:
Aşi vrea să mulţumesc din suflet atât Moldovei, cât şi cetăţenilor moldoveni, atât celor care se află pe teritoriul ţării, cât şi celor care se află în Italia, pentru ospitalitatea şi sentimentul de afecţiune, pe care mi l-au demonstrat în toţi aceşti ani. Cum am spus-o în diferite ocazii, am avut posibilitatea să cunosc persoane excepţionale, persoane capabile, competente, entuziaste, care îşi fac meseria cu dedicaţie, indiferent de greutăţile şi resursele, deseori limitate , pe care le au la dispoziţie.

Cu siguranţă, voi reveni în Republica Moldova cât mai curând posibil, atunci când situaţia sanitară va permite.  

În ceea ce priveşte mesajul, este un mesaj de speranţă şi de încurajare. Vreau să vă invit pe toţi să deveniţi agenţii unii schimbări, fiecare să începem de la noi înşine, de la propriul bloc în care locuim, de la propriul birou, sat sau comunitate, pentru a aduce schimbări şi a fi creatorii unui viitor mai bun atât pentru noi, cât şi pentru ţară.
---
Varianta video a interviului cu Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova Valeri Bigiotti poate fi văzută aici.