logo

Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/valeria-biagiotti-exista-lucruri-care-fac-relatiile-moldo-italiene-8004_1069719.html

Când intră în vigoare acordul înnoit, conform căruia moldovenii și italienii pot circula în baza permiselor de conducere naționale pe teritoriile ambelor state? De ce Italia susține aspirații europene ale Republicii Moldova? De ce Italia se menține pe locurile doi privind importurile produselor moldovenești și și privind investițiile străine în Moldova? Câți investitori moldoveni sunt în Italia și câte căsătorii mixte moldo-italiene există? Ce îi leagă pe militarii și carabinierii moldoveni și pe cei italieni? După ce criterii își selectează Italia proiectele de asistență în Moldova? De ce relațiile Moldovei și Italiei, ale moldovenilor și italienilor sunt mai speciale decât în cazul altor țări? Cum am putea face față împreună mai ușor provocărilor legate de globalizare, migrație, depopulare și sărăcie? La ce ține cel mai mult un Ambasador în afara orelor de serviciu? Despre aceste și alte lucruri importante pentru relațiile Republicii Moldova cu Italia – în video-interviul lui Valeriu Vasilică, realizat recent cu Ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti.
---


- IPN: Excelență, bine ați venit în platoul on-line al Agenției de presă IPN, pentru acest interviu, care, ca și cele anterioare și viitoare din acest ciclu, urmărește două scopuri distincte: unul informativ și altul cognitiv, educațional, ca să zic așa. De cea de a doua dimensiune avem nevoie în special pentru că în societatea moldovenească încă există mai puțină înțelegere decât ne-am fi dorit cu privire la rolul, rostul și esența relațiilor Republicii Moldova cu partenerii săi externi, la nivel bilateral, dar și la nivelul relațiilor cu Uniunea Europeană. Iată de ce am să vă rog să acceptați, de rând cu întrebări concrete la teme concrete, și anumite întrebări de ordin mai general. Să începem de la foarte concret și foarte important:

Pe data de 6 august 2019, a fost întocmit un acord între guvernele țărilor noastre, potrivit căruia moldovenii și italienii vor putea circula cu mașina în baza permiselor naționale de conducere pe teritoriile ambelor state. Pe data de 11 noiembrie, deci, peste trei luni, Guvernul de la Chișinău a aprobat acest acord. Dar, pentru ca el să intre în vigoare, este necesară și aprobarea de către Guvernul italian. La același stadiu se pare că se află și acordurile bilaterale privind securitatea socială și recunoașterea documentelor de studii. Intrarea lor în vigoare mai grabnică ar contribui la crearea unor condiții mai bune de viață pentru cetățenii ambelor țări, indiferent de locul de reședință.

- Valeria Biagiotti:
Există deja un acord cu privire la conversiunea permiselor de conducere de circa 16 ani, care a fost semnat în 2003, iar acel acord la care vă referiți dumneavoastră este un document care vine să aducă schimbări la acordul precedent, având în vedere multiplele modificări la care au fost supuse modelele de permise de conducere. Și partea italiană, la fel ca și partea moldovenească, a finalizat procedurile interne și, așa cum prevede respectivul acord, el va putea intra în vigoare începând cu ianuarie 2020.

În ceea ce privește celelalte două acorduri la care v-ați referit, și ele sunt într-o etapă destul de avansată a negocierilor și sperăm să fie încheiate cât mai curând. Atât din partea autorităților italiene, la fel ca și din partea autorităților moldovenești, există acest interes de a semna aceste acorduri cât mai curând pentru a facilita viața moldovenilor care s-au stabilit în Italia, cât și a cetățenilor italieni care locuiesc în Republica Moldova.

Referitor la siguranța socială, țin să menționez că cetățenii moldoveni, care au muncit în Italia, cu sau fără semnarea acestui acord, au deja dreptul la o pensie italiană, fie că decid să rămână în Italia, fie că decid să revină în patrie.

Mai multă Europă de la italieni spre moldoveni

- IPN: Următoarea întrebare este din al doilea domeniu, cognitiv-instructiv. De foarte mult timp și cu foarte multe ocazii, Italia s-a declarat și a demonstrat că este interesată ca Republica Moldova să se integreze mai bine și mai repede în spațiul european. De ce Italia ar fi interesată de integrarea europeană a Republicii Moldova și nu de alte genuri de integrare, teoretic, posibile pentru Moldova?

- Valeria Biagiotti:
După cum știți, Italia este unul dintre cele șase state fondatoare ale UE și a contribuit, punând umărul încă de la început la semnarea diferitor acorduri și la construirea unei Europe Unite. Este suficient să ne gândim că anume la Roma în 1957 au fost semnate tratatele CEEA și Euratom. Principiile și valorile europene sunt, prin urmare, o constantă a istoriei țării noastre de mai bine de 60 de ani. De aceea, apreciem și susținem celelalte state care vor să împărtășească cu noi aceste valori. Din acest motiv, Italia a susținut încă din start semnarea Acordului de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Mai mult ca atât, am semnat o declarație comună, bilaterală între Italia și Moldova pentru susținerea implementării acestui Acord.

- IPN: Aș vrea în continuare să ne axăm pe relațiile bilaterale moldo-italiene la etapa actuală, dar aș vrea să stabilim mai întâi un criteriu: cum deosebim relațiile bilaterale moldo-italiene de cele moldo-comunitare? Când Italia se reprezintă pe sine în relațiile cu Moldova și când reprezintă Uniunea Europeană?

- Valeria Biagiotti:
Cred că este dificil să separăm aceste două roluri într-o modalitate foarte clară. Cum am precizat anterior, apartenența noastră la Uniunea Europeană este o constantă a istorii noastre de mai bine de 60 de ani, iar acest lucru este un aspect care caracterizează și relațiile strict bilaterale, inclusiv cu Republica Moldova. Evident că există unele aspecte care fac astfel încât relațiile moldo-italiene să fie mai speciale, mai simple, în comparație cu celelalte state ale UE, inclusiv datorită prezenței numeroase a cetățenilor moldoveni pe teritoriul Italiei.

Stabil, locul doi printre partenerii Moldovei

- IPN: În ultimii ani, volumul producției moldovenești exportate în Italia crește semnificativ. De ce, care produse moldovenești sunt mai pe placul italienilor? Mai mult, piața italiană nu este o piață săracă, de aceea este de presupus că produsele moldovenești au înlocuit sau înlocuiesc produse de altă origine...

- Valeria Biagiotti: Italia, după cum știm, se poziționează pe locul doi în topul celor mai importanți importatori ai produselor moldovenești, iar creșterea volumului de import din ultimii ani se datorează, nu în ultimul rând, semnării Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova, ale cărui efecte pozitive s-au observat în ultimii ani. Recent am marcat cinci ani de la semnarea acestui Acord. Un rol important în exportul produselor moldovenești spre Italia îl au companiile italiene care și-au dislocat în Moldova o parte a procesului lor de producție, după care îl exportă în Italia.

- IPN: Italia se clasează pe locul doi și în topul investitorilor străini din Republica Moldova, de ce, cum se simt investitorii italieni în Moldova?

- Valeria Biagiotti: Într-adevăr, prezența oamenilor de afaceri italieni în Republica Moldova își are originea încă în primii ani de existență a Republicii Moldova. Experiențele pozitive ale investitorilor italieni în Moldova sunt numeroase, în special în sectorul textil, producerea încălțămintei, sectorul serviciilor IT, producere de componente auto, dar și de cablaje. Apropierea lingvistică a făcut astfel încât să crească interesul cetățenilor italieni de a investi în Republica Moldova și a făcut astfel încât antreprenorii italieni să se simtă în Moldova mai „acasă”, în comparație cu alte locuri din lume.

Desigur, n-au lipsit și problemele sau experiențele negative, din păcate. Din acest motiv, din partea investitorilor italieni există dorința ca să se continue să se muncească pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, iar aspectele esențiale sunt: lupta împotriva corupției și reforma în domeniul justiției.

- IPN: Pe cât de semnificativ este „fenomenul invers”, adică investiții moldovenești în Italia?

- Valeria Biagiotti: Acest fenomen există și invers. Conform datelor pe care le avem, la data de decembrie 2017, în Italia erau înregistrați circa cinci mii de antreprenori moldoveni. Este vorba, mai cu seamă, de întreprinderi individuale. Este un prim pas pentru o dezvoltare ulterioară, deși sunt deja și unele investiții destul de semnificative.

Împreună pentru mai multă pace și ordine

- IPN: Se pare că Armata Italiană este un fel de tutore pentru militarii moldoveni care participă la misiunile internaționale de pacificare, de ce Italia are interes să facă acest lucru? De ce militarii moldoveni ar trebui să fie interesați să preia experiența italiană și cum le reușește?

- Valeria Biagiotti:
Italia este bucuroasă să găzduiască, deja de mai mulți ani, un pluton de militari moldoveni în cadrul misiunii KFOR în Kosovo. Din partea noastră avem tot interesul să atragem, și, totodată, să susținem acele state care doresc să contribuie la stabilitatea și la pacea atât în Europa, cât și în întreaga lume. Aceasta este o ocazie bună atât pentru partea italiană, cât și pentru cea moldovenească pentru a face schimburi de experiență și expertiză în acest domeniu. Cu această ocazie aș dori să menționez și colaborarea excelentă care există între forțele carabinierilor din Italia și Moldova, iar inițiativele din acest context au fost numeroase, inclusiv prin prezența stabilă a unui consilier italian pe lângă comandamentul general al trupelor de carabinieri din Moldova.

Recent, Ambasada a organizat cursuri de studiere a limbii italiene pentru carabinierii moldoveni, ceea ce va permite să se consolideze și mai mult colaborarea dintre cele două structuri, carabinierii din Moldova și Italia.

Promovarea Italiei prin excelențe moldovenești

- IPN: Cum ajunge Ambasada Italiei să susțină anumite proiecte în Republica Moldova? Vă întreb, pentru că spectrul domeniilor în care vă implicați cu susținere este foarte larg: de la armată și economie, spuneam, la biblioteci, design, teatru, arte plastice, combaterea violenței etc. După ce criterii vă alegeți prioritățile?

- Valeria Biagiotti:
În general, scopul principal al Ambasadei este acela de a consolida și valorifica relațiile cu Republica Moldova în toate domeniile, precum și să facă mai bine cunoscută Italia în Republica Moldova, pornind de la excelențele noastre cum ar fi bucătăria, cultura, designul, muzica etc. Unele evenimente sunt fixate direct de la Ministerul italian al Afacerilor Externe și se desfășoară concomitent în întreaga rețea diplomatică italiană din lume. Este și cazul evenimentului care începe astăzi (n.r. – 18.11.19), și anume Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume. În luna octombrie, am celebrat Săptămâna Limbii italiene în lume, iar în luna martie am sărbătorit Ziua Designului italian în lume. În afară de aceasta, având în vedere relațiile excelente între popoare și cetățenii statelor noastre, multe din inițiative sunt propuse de unii cetățeni italieni sau moldoveni, sau de unele organizații ale lor și Ambasada încearcă să le susțină și să le promoveze.

În orice caz, în toate aceste inițiative și proiecte pe care le susținem, eu încerc să mă ghidez de două criterii. În primul rând, ar fi valorificarea excelențelor moldovenești chiar și atunci când vorbim despre promovarea Italiei. De exemplu, implicarea directă a universităților din Moldova la Ziua designului italian, sau evenimentul, organizat recent, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci.

Un alt criteriu este acela de a acorda o atenție sectorului social. De exemplu, în această Săptămână a Bucătăriei Italiene în lume am prevăzut un master-class de preparare a pastelor pe care îl vom desfășura într-un centru de plasament pentru copiii aflați în dificultate.

- IPN: Vă întrebam de criterii... Contează că Ambasadorul Italiei în Moldova este o femeie? Este acesta un criteriu? Vă întreb pentru că multe din proiecte necesită, după mine, mai mult suflet, mai mult interes pentru domeniile umanitare. Care proiecte realizate cu susținerea Ambasadei vă sunt mai dragi inimii personal Dumneavoastră?

- Valeria Biagiotti:
Cu siguranță, faptul că sunt în funcția de ambasador și că sunt, în același timp, femeie este o oportunitate pentru mine de a atrage atenția asupra unor teme foarte importante cum ar fi egalitatea de gen sau violența domestică. Aceasta este o inițiativă pe care încercăm să o promovăm în rândul ambasadoarelor femei prezente în Republica Moldova. Din păcate, am rămas doar patru, dar participăm cu diferite ocazii la campanii în acest domeniu sau lansăm anumite mesaje.

Asemănarea lingvistică ne apropie

- IPN: Cum vă împăcați cu autoritățile și cu oamenii din Republica Moldova pentru exercitarea funcției Dumneavoastră?

- Valeria Biagiotti: În general, cred că am stabilit relații excelente cu toți cei cu care am de a face în exercitarea funcțiilor mele, dar trebuie să recunosc că deseori am rămas impresionată de tot entuziasmul și profesionalismul cu care interlocutorii de la diferite nivele își exercită funcțiile, chiar dacă trebuie să se confrunte cu anumite dificultăți de resurse.

- IPN: Cum credeți că se împacă moldovenii cu italienii în Moldova și cum se împacă italienii cu moldovenii în Italia? Putem vorbi de același tip de relații în ambele cazuri? Asta în afara relațiilor de producție sau de serviciu, de exemplu...

- Valeria Biagiotti: Nu aș vrea să generalizez, dar cred că în ambele cazuri asistăm la o ușurință, la o facilitate în integrare, datorată apropierii lingvistice. Un exemplu elocvent este și numărul mare de căsătorii mixte, înregistrate între cetățenii din țările noastre. De exemplu, în perioada anilor 2015-2016, în Italia au fost înregistrate 1600 de căsătorii între cetățeni moldoveni și italieni. Această cifră reprezintă peste 70% din numărul total de căsătorii înregistrate de cetățenii moldoveni pe teritoriul Italiei. Această cifră, cum ziceam, demonstrează și gradul înalt de integrare a popoarelor noastre, deși nu lipsesc și problemele, cum ar fi cazul copiilor disputați între părinți. Iar aceste cazuri necesită o muncă enormă, în special de colaborare între instituțiile noastre.

Moldovenii și italienii în lumea mereu schimbătoare

- IPN: Iarăși întrebări din cel dea-l doilea domeniu. Și Italia, și Republica Moldova mărginesc cu lumi oarecum de alte limbi și culturi: noi – cu lumea slavă, italienii – cu lumea arabă și lumea africană. Cum se descurcă Italia în această epocă a marii globalizări și a marilor migrații și ce lecții am putea prelua noi de la dumneavoastră pentru acum, dar și pentru viitor?

- Valeria Biagiotti:
Consider că cel mai important aspect pe care trebuie să-l subliniem în acest sens este importanța de a înfrunta provocările cauzate de globalizare și de creșterea fluxurilor de persoane într-un mod solidar, dar și coordonat între toate țările, inclusiv în sânul Uniunii Europene.

- IPN: Din cea mai populată zonă a Europei acum câteva decenii, Republica Moldova se ciocnește cu problema depopulării masive a unor localități, rurale îndeosebi. Dar am aflat zilele trecute, cu multă uimire, că și în Italia există localități, și nu doar sate, ci și orașe, și nu doar orașe separate, ci zone întregi de orașe depopulate. Se zice că zilele trecute casele din aceste orașe au fost vândute la preț de doar 1 euro oricui a dorit să le cumpere doar ca fie repopulate localitățile. Cum de se întâmplă o depopulare într-o țară prosperă cum este Italia, cel puțin comparativ cu Republica Moldova, si ce putem învăța noi, moldovenii, din această experiență a dumneavoastră?

- Valeria Biagiotti:
Într-adevăr, s-au făcut numeroase știri și s-a tot vorbit despre inițiativele unor primari, în special din localitățile din sudul Italiei, care au anunțat că pun la dispoziție case la prețuri simbolice de 1 euro pentru a valorifica centrele rurale și pentru a evita depopularea lor. Și noi, la rândul nostru, în Ambasadă, am primit multe apeluri telefonice din partea cetățenilor moldoveni care au auzit sau au citit această știre și ne întrebau ce trebuiau să facă. Recent, am citit mărturiile unor cetățeni străini, italieni de origini italo-americane, care au decis să dea curs acestor oferte, au avut experiențe pozitive și au hotărât chiar să se mute definitiv în Italia. Și, într-adevăr, în cazul acestui fenomen al depopulării, în special, în sudul Italiei, datorită atenției sporite care se acordă sectorului agriculturii ecologice și dezvoltării turismului rural, s-a asistat la o revenire și repopulare a satului italian. La momentul actual, aici sunt peste 50 de mii de întreprinderi gestionate de tineri cu vârsta sub 35 de ani. Având în vedere importanța pe care o are în Republica Moldova sectorul vitivinicol și cel agricol, dar și cu sprijinul fondurilor străine acordate pentru dezvoltarea turismului rural, ar fi foarte frumos ca și în Moldova să se asiste la o revenire la sat, astfel încât aceste sectoare să fie un fel de magnet pentru a atrage cetățenii nu numai de la oraș la sat, dar și de peste hotare înapoi acasă și nemijlocit în mediul rural.

- IPN: Pe lângă limbă și istorie, în mare parte înrudite, moldovenii și italienii mai au cel puțin două lucruri comune în care cred mult: vinurile bune și bucătăria gustoasă, despre care am vorbit deja. Cât de multe trăsături comune credeți că au aceste două valori și cât de mult se deosebesc?

- Valeria Biagiotti:
Evident, vinul și bucătăria sunt două aspecte importante ale culturii și tradiției italiene, la fel ca și ale celei moldovenești, așa cum am avut ocazia să constat prima dată când m-am pomenit în fața unei mese moldovenești îmbelșugate. În ambele cazuri, cred că, indiferent de toate schimbările care au loc, legate inclusiv de globalizare, atât mâncarea, cât și vinul, încă mai reprezintă acele momente unice consolidare a familiei, precum și este un indiciu al unui anumit stil de viață.

- IPN: În istoria lor contemporană, au trecut și italienii prin perioade de sărăcie și migrație forțată în căutarea unui rost în viață mai bun. Diaspora italiană și acum este suficient de numeroasă în anumite regiuni și țări. Care au fost acțiunile cele mai importante care v-au ajutat să relansați viața în interiorul țării? De exemplu, germanii spun că au avut un „plan Marshall”, japonezii spun că au investit masiv în oameni, în educație, italienii ce au făcut? Ce credeți că pot face moldovenii în același sens la ei acasă?

- Valeria Biagiotti:
Până în ziua de astăzi, numărul cetățenilor italieni stabiliți în afara Italiei este de circa cinci milioane, iar dacă îi luăm în considerare și pe cei care au origini italiene din Argentina, SUA, numărul lor crește semnificativ. Marea majoritate a italienilor a emigrat la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX. Și astăzi asistăm la o emigrare a italienilor, dar aici vorbim de tinerii licențiați. Și pentru Italia „planul Marshall” a adus beneficii și a reprezentat un instrument important de redresare economică, ceea ce a dus la așa-numitul boom economic, înregistrat în anii 50-60 ai secolului trecut. În afară de aceasta, un alt imbold a dat și nașterea pieții europene comune și aici facem o paralelă cu Republica Moldova, datorită numeroaselor beneficii pe care această piață europeană o poate oferi.

Un alt factor important ar fi dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, care pentru Italia a reprezentat un moment crucial și până în ziua de astăzi este unul dintre punctele forte ale economiei noastre.

Ambasador care se ferește de lumina reflectoarelor

- IPN: Cine este Valeria Biagiotti în afara acestei funcții oficiale pe care o dețineți?

- Valeria Biagiotti:
Nu este o diferență între rolul oficial și viața privată în ceea ce privește valorile mele, sensibilitatea, atenția pe care o acord persoanelor, angajamentul, efortul pe care le depun în tot ceea ce fac începând cu munca mea. În general, în sfera privată sunt o persoană liniștită, mai puțin mondenă, căreia nu-i place să stea în lumina reflectoarelor și care iubește să petreacă timpul cu familia, prietenii și iubește să descopere locuri noi. Chiar dacă pe parcursul vieții am avut ocazia să locuiesc în orașe mari, în capitale mari cum ar fi Roma, desigur, Paris, New York, locul meu preferat este o mică localitate, scufundată în Câmpia Toscana, este locul de origine al familiei mele, unde încerc să revin ori de câte ori am posibilitatea.

- IPN: V-am auzit la multe întruniri oficiale vorbind în limba română. Când vom putea face un interviu ca acesta de acum fără traducător?

- Valeria Biagiotti
(răspuns formulat în limba română): Eu sunt foarte mândră că acum înțeleg aproape totul și am făcut câteva interviuri foarte scurte în limba romană. Din păcate, nu sunt gata să susțin un interviu complex ca acesta fără traducător. Voi încerca să exersez încă puțin și sper că data viitoare voi putea vorbi fără traducător.

Mulțumim pentru primire caldă și solidaritate

- IPN: Credeți că a rămas ceva important despre care nu v-am întrebat în acest interviu sau nu ați reușit să le spuneți oamenilor din Republica Moldova?

- Valeria Biagiotti:
Aș vrea să le mulțumesc cetățenilor moldoveni, pe această cale, pentru sentimentele calde pe care mi le transmit atât mie, cât și Italiei zi de zi și cu orice ocazie. Evident că pentru mulți moldoveni Italia este locul unde s-au stabilit oamenii lor dragi, iar acest lucru face ca relațiile dintre țările noastre să fie cu adevărat speciale. În mod special, aș vrea să mulțumesc cetățenilor moldoveni care ni-au transmis zilele acestea solidaritatea lor pentru situațiile dificile prin care trec unele regiuni din Italia, începând de la un oraș foarte îndrăgit de moldoveni, Veneția. De aceea, le mulțumesc încă o dată pentru căldură și pentru aceste sentimente.
---

Video-interviul face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.