logo

Vadim Vieru: Sunt oare judecătorii reduși la tăcere? De ce puțini îi mai întreabă cum văd ei reforma justiției?


https://www.ipn.md/index.php/ro/vadim-vieru-sunt-oare-judecatorii-redusi-la-tacere-de-8004_1093349.html

Reforma justiției este un demers pe care l-au anunțat cam toate guvernările de la Independență încoace, dar de fiecare dată ceva nu a mers. Una dintre gravele probleme ce se atestă acum și împiedică realizarea unei reforme veritabile ar fi lipsa de comunicare sau lipsa unor puncte de sprijin statornice pentru cei care încearcă să înfăptuiască reforma. Este opinia avocatului de la Asociația Promo LEX, Vadim Vieru.

În cadrul dezbaterii organizată de Agenția de presă IPN cu tema „Reforma justiției: așteptări, acțiuni și consecințe”, Vadim Vieru a declarat că actualmente este imperios necesar stabilirea unui mecanism viabil de comunicare eficientă cu judecătorii. Totodată, el a menționat că este foarte importantă și abordarea pe care Ministerul Justiției o are față de modalitatea realizării reformei.

„Contează foarte mult mesajele pe care le transmit reprezentanții Guvernului, inclusiv Ministerul Justiției. Contează echipa pe care o are ministerul și abordarea față de anumite lucruri și anumite reforme. O să mă rezum să spun că este nevoie să existe o comunicare mai intensă. Judecătorii nu sunt implicați în anumite grupuri de lucru, deși ei ar trebui să fie pentru că ei cunosc latura practică”, a declarat Vadim Vieru.  

Întrebat fiind dacă ar putea societatea civilă să se implice mai mult și să pună umărul la procesul de reformare a justiției, prin comunicarea pe platformele publice a problemelor și soluțiilor privind acest deziderat, avocatul Vadim Vieru a declarat că este important să înțelegem că societatea civilă nu se rezumă doar la câteva ONG-uri care sunt mai vocale uneori, dar există și alți actori sociali ce ar trebui să se implice mai mult.

„Societatea civilă nu este formată doar din organizații neguvernamentale. Societatea civilă este și mediul academic, și avocații, și judecătorii, partidele extraparlamentare, respectiv ar trebui să luăm în considerare acest sens mai larg. Avem nevoie de acest efort comun în vederea asigurării unei justiții eficiente, întrucât fiecare din noi poate să sufere în urma unei lacune în justiție. Trebuie să existe o societate diversă, chiar dacă sunt opinii diferite, care să fie dezbătute public, dacă e cazul. Organizațiile neguvernamentale nu reprezintă mereu societatea civilă în sensul deplin al cuvântului”, a punctat acesta.

Vadim Vieru a ținut să remarce că există o mare nevoie de comunicare, iar aceasta trebuie să fie una cu subiect și predicat, concretă, cu implicarea actorilor vizați direct în procesul de reformare a justiției. De asemenea, e necesar să fie ascultate și opiniile critice, să se țină cont de ele, dacă acestea pot contribui realizarea unei reforme veritabile.

Dezbaterea cu tema „Reforma justiției: așteptări, acțiuni și consecințe” a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție”.