logo

Vadim Vieru: lipsa de cifre și date exacte, problemă în regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/index.php/ro/director-promo-lex-lipsa-de-cifre-si-date-exacte-8004_1109985.html

Colectarea de cifre și date este o problemă în regiunea transnistreană, susține directorul de programe Promo-LEX, Vadim Vieru. Acesta a menționat că un exemplu ar fi și faptul că nu sunt cifre exacte despre câți oameni din stânga Nistrului dețin cetățenia Republici Moldova. Potrivit lui Vieru, în situația actuală, legată de aprovizionarea cu gaze naturale, statul trebuie să aibă cifre exacte pe cine urmează să ajute, iar acestea nu există. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE”, transmite IPN.

„Când vorbești despre cetățeni ca stat, nu poți vorbi cu presupuneri. Trebuie să cunoști până la cifra unu, fără marjă de eroare, câți cetățeni ai acolo și în general câte persoane se află în regiunea transnistreană. Atunci când dorești să faci anumite intervenții, ai nevoie de cifre și date”, a menționat Vadim Vieru.

O altă problemă e și faptul că nu sunt date câți cetățeni ai regiunii transnistrene sau ai Federația Ruse lucrează în instituțiile de drept din Republica Moldova.

„Organele de drept, instituțiile nu cunosc câți cetățeni ai Republici Moldova activează în instituțiile de drept și au cetățenia așa numitei regiuni transnistrene. Este o problemă de securitate națională. Vorbim chiar și de cei cu cetățenia Federației Ruse. Noi am încercat să obținem această informație de la autorități, dar pur și simplu ni sa comunicat că aceste date nu sunt cunoscute și nu se colectează”, susține Vadim Vieru.

Potrivit directorului de programe Promo-LEX, a lipsit intervenția autorităților de la Chișinău pe segmentul de comunicare: „Timp de 30 ani, în regiunea transnistreană au crescut noi generații, cărora li se comunică zi de zi că regiunea este un stat separat, iar Moldova - agresor. Este rezultatul unei politici eficiente de propagandă a administrației de la Tiraspol, susținute de Federația Rusă”.

Dezbaterea publică „Regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la UE” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.